IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъци в Ротердам заради скандала между Холандия и Турция*

Анкара се закани да даде силен отговор на действията на холандските власти

10:56 | 12.03.17 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сблъсъци в холандския град Ротердам след дипломатически скандал между Холандия и Турция. Полицията разпръсна протестиращи в подкрепа на турския президент Ердоган, предава БНТ.

Демонстрацията е срещу решението на властите в Холандия да забранят на двама турски министри да агитират в страната за предстоящия в Турция референдум за президентска република.

Демонстрацията започна часове, след като холандските власти не разрешиха на самолета на турския външен министър да кацне в Холандия. Холандската полиция експулсира от страната и турския социален министър.

Стотици хора, разгневени от решението на холандските власти да не допуснат турския външен министър да влезе в страната, се стекоха пред турското консулство в Ротердам. Протестиращите замеряха полицаите с бутилки.

Турският социален министър Фатма Кая се опита да се срещне с демонстрантите. Тя пристигна в Ротердам с кола от Германия, но не беше допусната от холандските власти до протестиращите и до турското консулство. Холандската полиция ескортира министърът до германската граница.

По-късно тя написа в Туитър: че "демокрацията, основните права, правата на човека и свободата на словото - всичко това е било забравено снощи в Ротердам".

За да осигури сигурност в центъра на града, снощи кметът на Ротердам обяви извънредно положение. Полицията разпръсна протестиращите.

Заради скандала с Холандия турският външен министър е разговарял с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Чавушоглу е заявил, че Турция не иска да ескалира напрежението, но е предупредил, че Анкара ще вземе всички необходими мерки срещу Холандия. Турският премиер също обеща силен отговор на действията на холандските власти.

В Анкара протестиращи замеряха сградата на холандското посолство с яйца. Демонстрация имаше и в Истанбул.

Дипломатическият скандал между Холандия и Турция става дни преди холандските парламентарни избори. Всички политически сили в Холандия подкрепиха решенията и действията на холандското правителство.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу днес трябваше да присъства на митинг в подкрепа на турския референдум в Швейцария. Швейцарските медии съобщават, че той е отменил посещението си.

Полицията в Ротердам е арестувала тази сутрин 12 участници в демонстрация пред турското консулство, след като протестът прераснал в безредици, допълва Асошиейтед прес. Полицията съобщи, че арестите са били извършени за насилие и нарушение на обществения ред и че протестиращите турци започнали да замерват полицаите с бутилки и камъни. Полицията отговорила с палки и водни струи. При избухналите безредици са ранени 7 души, включително един полицай.

* Допълнена към 13.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 16 rate down comment 14
Hahoto
преди 7 години
Ти от Стоенча отговор не чакай, в Уругвай да стане нещо, руснаците ще намеси. Хеморо.*** да му излязат ***.ин е виновен. Той е всеки ден на барикадата с оня Фри дюти дето пише с големи букви. Даже си мисля че двамата са един и същи човек, Стоенчо - като си изпие апчетата и Дюти, като ги забрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 17
tisia
преди 7 години
...кажи нещо и за онази ,200 годишната държава. ...последните години се нагледахме на "демократичните" й действия по света....много,много смърт и разруха е "посяла" тя.Онези ,за които говориш не могат я стигна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 7 години
Турция, Русия и Иран, заедно с ислямския тероризъм са основните заплахи за съвременната цивилизация. И трите страни са бивши империи, агонизиращи векове и превъзнасящи "славното" си кърваво минало. Не може и няма как да се повтори "величие" им. Може и да пооткъснат някое парче земя, като Северен Кипър или Крим. Толкова. Нищо повече. Защото всеки има ипотека. От такъв човек войник не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 3
khao
преди 7 години
след акто ти си призна почнахме да говориме, иначе от къде да знаем :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 6
khao
преди 7 години
нема страшно, те ще избягат в русия ... нали вече са приятели и се обичат малкия и косматия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
Между другото bgMan e абсолютно прав. Лидери като Ердоган са наистина много опасни и трудно предсказуеми. Той наистина може да навлече много неприятности на Европа. В някои случаи дори без да го иска. Съвсем достатъчно би било в Турция да избухнат някакви размирици, а напрежение за това има достатъчно. Тогава, под предлог, че в страната му се води гражданска война всеки турчин, който пожелае ще може да се представи за бежанец и за съжаление - според сегашното законодателство ще има пълното право на това. А турците са 80 милиона. Тая вълна ако плъзне само за 24 часа няма да е останала и следа от европейските ценности. За всички нас е по-добре в Турция всичко да е мирно и спокойно, защото опитите да се даде "урок" на подобен тип диктатори винаги са завършвали печално и трагично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 7 години
всички ли хетеро трябва да се друсат ? ... странно разбиране имаш на сексуалната ориентация на хората и как се случват нещата :):) ... не, не си обратен защото се друсаш, така си се родил, спокойно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
друсаш ли се тогаз , та си се на обратната страна... кухлек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
nobel
преди 7 години
На него ракия въобще не му трябва. Той и без ракия си е такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 7 години
аз не пия бре, хомосекшуъл !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още