IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евразийският икономически съюз преговаря за зона за свободна търговия с Индия

Съюзът обсъжда варианти за търговско-икономическо сътрудничество и с Китай

21:52 | 09.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Евразийският икономически съюз започна преговори за създаване на зона за свободна търговия (ЗСТ) с Индия. Съюзът обсъжда варианти за търговско-икономическо сътрудничество и с Китай. Това съобщи председателят на националната част на бизнес съвет на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) от Русия и президент на Търговско-промишлената палата Сергей Катирин, цитиран от ТАСС.

"Днес вече активно се водят преговори за споразумение от нов вид между ЕврАзИС и Китай за търговско икономическо сътрудничество. Започват преговори по сключване на споразумение за зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия", каза той.

Катирин изрази увереност, че скоро Евразийският икономически съюз ще има специални търговски режими с всички страни от ШОС.

Днес на срещата на върха на ШОС в Астана към организацията се присъединиха Индия и Пакистан като нови членки, които 12 години участваха в дейността в качеството на наблюдатели. В Шанхайската организация влизат също Казахстан, Киргизстан, Китай, Русия, Таджикистан и Узбекистан.

Вчера ръководителят на Евразийската икономическа комисия Тигран Саркисян обяви, че преговорите за създаване на ЗСТ между Иран и Евразийския съюз напредват много активно.

Евразийският икономически съюз е международно интеграционно икономическо обединение, в което участват Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан. То започна работа на 1 януари 2015 година.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още