IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреди за висок риск от задлъжнялост в Африка

40% от страните с ниски доходи в региона изпитват затруднения с дълга или са във висок риск от това

16:27 | 08.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от Субсахарска Африка са изложени на все по-голям риск от дългова криза заради ускорено заемане на средства и големи дефицити въпреки общото ускоряване на икономическия растеж като цяло, предупреди Международният валутен фонд (МВФ).

Трезвата оценка идва, докато африканските държави продължават да използват международните дългови пазари и да издават рекордни нива на дълг в чуждестранна валута, стимулирани от ненаситното търсене на доход от инвеститорите.

В икономическата си перспектива за района Фондът прогнозира, че темпът на икономическа експанзия ще нарасне до 3,4% през тази година от 2,8% през 2017 г., подсилен от глобалния растеж и по-високите цени на суровините.

По-бавният растеж в Южна Африка и Нигерия - двете най-големи икономики на континента - оказва натиск върху целия регион, но МВФ очаква растежът да нарасне при около две трети от африканските страни. При сегашните политики обаче този процент се очаква да достигне до 4% в средносрочен план.

Междувременно около 40% от страните с ниски доходи в региона изпитват затруднения с дълга или са във висок риск от това, посочи МВФ. И рефинансирането на този дълг скоро ще стане по-скъпо.

Африканските правителства издадоха рекордните 7,5 млрд. долара държавни облигации миналата година, 10 пъти повече, отколкото през 2016 г. И през първата половина на 2018 г.  планират да издадат допълнително над 11 млрд. долара дълг, се посочва в доклада на МВФ.

Дългът в чуждестранна валута се е увеличил с 40% в периода 2010-2013 г. до 2017 г. и в момента представлява около 60% от общия държавен дълг на региона, показват данните на Фонда.

Шест държави - Чад, Еритрея, Мозамбик, Република Конго, Южен Судан и Зимбабве – бяха в дългова криза в края на миналата година. А рейтингите на МВФ за Замбия и Етиопия бяха променени от умерен до "висок риск от задлъжнялост".

МВФ призна, че огромните нужди на Африка ще продължат да изискват големи инвестиции за изграждане на инфраструктура и социално развитие. Но за да се постигне това, континентът, който в момента има най-ниското съотношение на приходите към БВП в света, ще трябва да стане по-зависим от себе си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още