IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чилийската Codelco преговаря за продажба на мед на китайската China Minimetal

Двете компании са на прага на тригодишен договор с възможност за удължаване, който ще гарантира на Китай доставки от 60 000 тона мед

20:13 | 08.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Чилийската медодобивна компания Codelco преговаря с China Minimetals Corp за сключване на тригодишен договор за продажба на мед, съобщава Ройтерс.

Китайската корпорация възнамерява да закупи в периода 2019-2021 г. между 50 000 и 60 000 тона мед.

Предвижда се сделката да може да бъде преразглеждана и удължавана, така че споразумението да остане в сила и след края на 2021 г. като с възможност за подновяване за още три години. 

Ако договорът стане факт, това ще се окаже съществена промяна в политиката на чилийската компания, която досега винаги е сключвала едногодишни споразумения за продажба на своята продукция.

„Codelco разглежда възможности да установи трайни връзки със стратегически клиенти в международен план, като Азия не прави изключение“, заяви анонимен източник.

За момента няма официални изявления от двете компании.

„Minimetals и Codelco поддържат добри отношения от много години. Сега са важни следващите три и времето след тях“, заяви още източникът.

Codelco, която е най-голямата медодобивна компания в света, добива повече 1,7 млн. тона мед годишно.

Много компании вече търсят варианти да се включат в дългосрочни договорености поради очаквания за недостиг на мед през следващите години.

Компаниите, които търсят да купят мед, могат лесно да намерят продавачи и дефицити в краткосрочен план биха повишили цените.

Наложените от САЩ 25-процентни мита върху китайския меден скрап създадоха проблеми на азиатската страна, която е най-големият потребител на мед в света.

Цената на медта на London Metal Exchange е около 6200 долара за метричен тон, отчитайки 15-процентно понижение от началото на юни, като на 15 август тя удари 14-месечно дъно от 5773 долара за метричен тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още