IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гигантите в бизнеса с изкопаеми горива саботират дебата за климатичните промени

Те поддържат силно присъствие в дебата за изменението на климата, но налице трябва да е разграничаване между участие и възпрепятстване

21:00 | 24.06.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролните гиганти като ExxonMobil и Royal Dutch Shell поддържат изключително голямо присъствие в глобалната дискусия за промените в климата, работейки за подкопаването на научния консенсус и забавяне на напредъка при взимането на политически решения. Такива поне са заключенията на екологичната мониторингова организация Climate Investigations Center (CIC), цитирани от Bloomberg.

Докладът на организацията твърди, че организациите на компании в бизнеса с изкопаеми горива са изпратили над 6400 представители при провеждане на преговори за промените в климата от 1995 г. насам, включително представители от Shell, BP и ExxonMobil.

От последната компания отказаха коментар във връзка с доклада, а другите две не отговориха на запитване, посочват от Bloomberg.

Заключенията на CIC подкрепят сходен доклад от април, който обвинява Глобалната климатична коалиция – индустриална група, финансирана от компании в сектора на изкопаемите горива, че е работила с цел дискредитиране на Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН, подкопавайки Протокола от Киото.

Въпреки че Глобалната климатична коалиция е разпуснат през 2001 г., нейните членове продължават да посещават мероприятия, представлявайки различни организации, показват данните на CIC.

Бивши членове на организацията са посещавали събития като представители на други структури, сред които Международната асоциация за търговия с емисии (IETA) и Световният бизнес съвет за устойчиво развитие (WBSCD). От 2002 г. насам тези две групи заедно са изпратили 2673 делегати при провеждането на различни дискусии за опазване на климата.

ExxonMobil, Shell и BP са част най-малко от едната от двете групи, показва проверка на сайтовете на организациите. Заедно трите компании допринасят за 5,2% от индустриалните парникови газове, отделяни в атмосферата, от 1988 г. до 2015 г., показват данни на организацията CDP за големите замърсители.

„Макар Глобалната климатична коалиция да я няма, нейното влияние може и да не си е отишло“, посочва Джеси Браг, медиен директор на активистката организация Corporate Accountability. По думите му новият доклад „свързва точките и подсилва довода защо правителствата трябва да се вгледат във влиянието на търговските асоциации на изкопаемите горива на международно ниво“, заяви той.

Въпреки това присъствието на индустрията е задължителна част от дебатите за защита на околната среда. Без съдействие от страна на бизнеса би било невъзможно да се приложат необходимите мащабни промени за борба с климатичните промени.

Но налице трябва да е разграничаване между участие  и възпрепятстване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Необратим процес? Сериозен ли си? Чудно как в историята на планетата са се редували супергорещи периоди - с тропическа растителност чак до Сибир и Канада - с ледникови епохи? Хайде стига с вашите глупости вече, мислете с тимбериците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
julian12
преди 4 години
Вчера слушах едно предаване, в което един тип обясняваше изследване в което се цитира, че ако от сега нататък не се намалят емисиите с 50% до 10 години започва необратим процес. Аз лично вярвам, че е така. В същото предаване интервюираха единия от вождовете на племе живеещо в северната част на Канада близо до Аляска. Та въпросният вожд сподели от личен опит и дурги от племето, какви са ужасяващи промените са се случили през последните години. Да не говорим, че пермофроста в Канада се разлага 70 години по-рано от предвиденото. 70 ГОДИНИ!!!! Това е последното изследване на международни учени публикувано в научните среди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Не бих казал поръчков и не бих казал, че е нещо, което не се знае, дори за базовни неща от сорта колко витамини ти трябват за деня, не се знае нищо (ако не отидеш ти сам да си платиш за изследване), защото всеки плаща за такива изследвания и резултатите са винаги в полза на компанията. поръчител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Какъв: "научен консенсус", бе - палячoвци? КОЙ ви излъга, че има научен консенсус? Консенсус ли е да игнорирате всеки глас, дори да идва от специалисти от висока научна класа, който противоречи на директивите на екоталибанщината?ФАКТ - огромна част от въглеродните емисии се дължат на природни фактори. ФАКТ - затоплянето най-вероятно е част от естествен климатичен цикъл, ФАКТ - до 10 век климатът, поне в Европа (трудно може да е обаче само в) е бил по-топъл от сега - и всеки историк може да го потвърди, макар тогава да е нямало термометри !!! ФАКТ - дори петролните компании вземат мерки - харчейки милиарди - за ограничаване на въглеродните емисии. ФАКТ - има естествени средства за борба с - които екоталибаните игнорират, защото не ги устройва някой - например с водорасли, работещи в елементарни и евтини инсталации, да им съсипе далаверата за трилиони зеленички !!! Хахов е прав - ако "злите" петролно-газови компании дръпнат шалтерчето, всички, дори екоталибаните, ще писнат на умряло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
Haho, хич не съм съгласен с тебе. демокрацията значи всички да са равнопоставени и не-субсидирани. за другите неща се съгласих. а статията е гола вода - не Гигантите се противопоставят, а народите. народите срещу международното /не само Вашингтонското/ политическо блато на субсидии, привилегии, климатични шантажи и големо лапане на трапезите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Малее всеки ден по един такъв поръчков материал. Само един ден тия големите да решът да дръпнат шалтера и демокрацията, и либарализма, в едно с еколозите си отиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още