IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина въвежда капиталов контрол в опит да спре валутната криза

Само в четвъртък и петък валутните резерви на страната са се свили с 3 млрд. долара

11:02 | 02.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Аржентинското правителство въведе капиталови ограничения в опит да спре намаляването на валутните резерви на страната, както и обезценяването на песото, които я доведоха до ръба на несъстоятелността.

Централната банка в страната наложи на износителите срок от пет дни за връщане на валутните си сметки в страната, а институциите ще се нуждаят от разрешение от банката, за да купуват долари. Това няма да важи само в случаите на международна търговия, се посочва в изявление на Аржентинската централна банка.

Индивидуалните граждани ще бъдат ограничавани до покупка на максимум 10 000 долара месечно, съобщава Bloomberg.

Мяркaта на властите се случва на фона на излизащата извън контрол валутна криза в Аржентина. Само в четвъртък и петък валутните резерви на страната са се свили с 3 млрд. долара, докато правителството се опитва да се пребори с трудностите по изплащане на краткосрочните си задължения и по забавянето на обезценяването на песото.

аржентина аржентина

Ако изтеглянето на пари продължи със същото темпо, страната рискува да изразходва нетните си резерви – които са в размер на под 15 млрд. долара, в рамките на седмици.

Аржентинското песо поевтиня с над 25% само миналия месец, след като на първичните избори в страната стана ясно, че приятелски настроеното към пазара правителство има малко шансове за оставане на власт след вота през октомври.

Опозицията призова за въвеждането на капиталов контрол, като според нея правителството се намира във „фактически дефолт“. Резервите на централната банка намаляха до 54,1 млрд. долара от 66,4 млрд. долара ден преди първичните избори.

Повторното въвеждане на капиталовите ограничения е пореден удар за президента Маурисио Макри, който дойде на власт преди три години с обещанието да освободи икономиката след години на държавна намеса. И макар първоначално страната да изобилстваше от парични средства, то впоследствие разширяващият се фискален дефицит и недостига по текущата сметка отблъснаха инвеститорите, което на свой ред доведе до силно обезценяване на песото.

Но изправен пред загуба на вота през октомври, Макри се обръща към политиките на неговите предшественици, които така бе критикувал.

Сред предприетите действия е и отлагане на матуритета на краткосрочния държавен дълг от 28 август. Също така властите в Аржентина ще помолят притежателите на дългосрочен дълг за 50 млрд. долара да приемат „доброволно“ отлагане на плащанията по задълженията. Страната също така планира да предоговори схемата за плащане на 44-те млрд. долара, които взе назаем от Международния валутен фонд (МВФ). От МВФ посочиха, че подкрепят Аржентина „в тези трудни времена“.

Към момента дългът на Аржентина според Fitch Ratings е с оценка RD (restricted default – ограничена несъстоятелност). Оценката на Standard and Poor’s е CCC-, а на Moody’s – Caa2. Очакванията са за над 90% шанс страната да изпадне в пълномащабна несъстоятелност в рамките на пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още