IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция заделя 15,4 млрд. долара, за да подкрепи икономиката си

Президентът Ердоган призова компаниите да не съкращават работници

20:09 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви, че правителството отделя пакет от 100 млрд. лири (15,4 млрд. долара) за нови мерки за подкрепа на икономиката и отслабване на влиянието на пандемията на коронавируса, предава Ройтерс.

Държавният глава призова банките да не ограничават заемите, а компаниите да не съкращават работни места, като същевременно обеща да подкрепи нациионалния превозвач Turkish Airlines.

Сред конкретните мерки е отменянето на туристическия данък, което цели да подкрепи ключовия сектор, който представлява около 12% от икономиката на страната.

Изплащането на дълговете на компаниите, засегнати от коронавируса, ще бъде отложено за минимум три месеца, а плащанията на ДДС и социалноосигурителните плащания също ще бъдат отложени, обяви Ердоган.

Президентът призова турските граждани да не напускат домовете си в рамките на три седмици, освен ако не е наложително, и да сведат до минимум социалните си контакти, докато заплахата от вируса не отслабне. Той обаче не призова хората да работят от вкъщи.

Турция обяви първия си смъртен случай от коронавируса и удвои броя на диагностицираните с Covid-19 в рамките на ден до 98. Страната засилва мерките си за овладяване разпространението на вируса, като затвори кафенета, забрани масови молитви и спря полетите до 20 държави.

„Никой от гражданите ни не бива да напуска дома си или да има контакт с друг, освен ако не е абсолютно наложително, докато заплахата не изчезне“, заяви Ердоган в речта си, след като се срещна с представители на властта в Анкара, за да обсъдят епидемията. „Нашите граждани, които ходят в офисите си, трябва директно да се връщат в домовете си след края на работния ден“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още