IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртността при коронавируса може би е много по-ниска?

Съществуващите статистики я завишават, тъй като не обхващат реалния брой на заразените, а само установените случаи

10:38 | 26.03.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Най-доброто (макар и все пак много слабо) доказателство в САЩ идва от Националната баскетболна асоциация. Между 11 и 19 март значителен брой играчи и отбори от НБА получиха тестове. До 19 март 10 от 450 тествани състезатели бяха с положителни резултати - разпространение от 2,2%. НБА не е представителна популация, след като контактът между играчите може да е улеснил заразата. Но ако екстраполираме тези данни към градовете с отбори в НБА (население от 45 милиона души), получаваме най-малко 990 000 инфекции в САЩ. Броят на случаите, съобщени на 19 март в страната бе 13 677, повече от 72 пъти по-нисък. Тези числа предполагат степен на смъртност от Covid-19 с десетки пъти по-малка, отколкото изглежда.

Как можем да съгласуваме тези оценки с епидемиологичните модели? Първо, тестът, използван за идентифициране на случаи, не обхваща хора, които са били заразени и са се възстановили. Второ, степента на тестване дълго време бе ужасно ниска, като то обикновено се прилагаше към тежко болните. Заедно тези факти означават, че потвърдените случаи вероятно са с пъти по-малко от действителния брой инфекции. Епидемиологичните моделисти не са адаптирали адекватно своите оценки, за да отчетат тези фактори.

Епидемията започна в Китай някъде през ноември или декември. Първите потвърдени случаи в САЩ включваха човек, който се е върнал от Ухан на 15 януари, но вероятно вирусът е влязъл преди това: Десетки хиляди хора са пътували от Ухан до Америка през декември. Данните сочат, че болестта е силно заразна, като броят на инфекциите се удвоява приблизително на всеки три дни. Ако вирусът е посят в САЩ на 1 януари, то до 9 март около 6 милиона души в страната би трябвало да са се заразили. Към 23 март, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, в САЩ е имало 499 смъртни случая от Covid-19. Ако предположението ни за 6 милиона случая е точно, това прави смъртност от 0,01%, ако се приеме двуседмичен лаг между заразяването и смъртта. Това е една десета от смъртността при обикновения грип, която е 0,1%. Такава ниска смъртност би била причина за оптимизъм.

Това не прави коронавирусът безобиден. Ежедневните доклади от Италия и САЩ показват борбата с него на претоварените здравни системи. Но епидемията, която убива 20 000 или 40 000 е далеч по-малко тежък проблем от такава, който убива 2 милиона. Като се имат предвид огромните последици от реакцията спрямо Covid-19, получаването на ясни данни, подпомагащи решенията сега е изключително важно. Не знаем истинския процент на заразяване в САЩ. Тестването за антитела сред представителни извадки с цел измерване на разпространението на заболяването (включително възстановените) е от решаващо значение. Почти всеки ден нова лаборатория получава одобрение за тестване на антитела, така че тестването на населението с помощта на тази технология вече е възможно.

Ако сме прави за ограничения мащаб на епидемията, тогава мерките, насочени към по-възрастното население и болниците са разумни. Избирателните процедури ще трябва да бъдат разсрочени. Болничните ресурси ще трябва да бъдат преразпределени, за да се окаже грижа на критично болни пациенти. Сортирането трябва да се подобри. Регулаторите трябва да се съсредоточат върху намаляването на рисковете за възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Всеобщата карантина може да не си струва разходите, които налага на икономиката, обществото и личното психическо и физическо здраве. Трябва да предприемем незабавни стъпки за оценка емпиричната основа на настоящото блокиране на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 4 години
Просто моето твърдение е обратно на вашето , вие използвате голямата група хора който прекарват без симптомно или с леки последици и това смъква средният % на усложнения и смъртност , но ако се отделят спеифичните групи ще видите една доста по интересна картина . Те затова и се учи медицинска статистика . Това което отличава Българи поне засега е че се слушат професионалистите в областта на епидимиологията а не се заляга на популизма Модела е следния откриват се 20 % от заболелите , от откритите 20 % имат нужда от хоспитализаия . От хоспитализираните за сега смъртността е около 7 % . Имате бройката на населението , можете и сам да си направите аритметиките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 4 години
Каква според вас е смъртността във възрастовата група 80+ с и без наличие на корона вирус? За сведение, средната продължителност на живота в Италия е около 82 години, средната възраст на обявените за починали от короната е около 80 години. За да изчислим смъртността ни трябва и общия брой заразени, за който знаем само че е в пъти по-висок от обявения официално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
Violator
преди 4 години
Да, заразените със сигурност са повече от установените, а оттам и смъртността явно е завишена - това става ясно дори само като погледнем, че процентът на децата сред установените случаи е почти нулев, защото явно те масово изкарват заболяването без симптоми и никой не ги тества, а всички знаем, че при децата заразите се разпростират най-лесно. Но фактът, че болниците в най-пострадалите региони са тотално претъпкани (Китай се наложи да строят нови болници, болни биват настанявани в зали, палатки и т.н.) показва, че този вирус не е безобиден за здравните системи, както сезонния грип в общи линии и ако не бъдат взети превантивни мерки и го оставим да се разпространи свободно както грипа, колапсът е гарантиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
nkavrаkov1982
преди 4 години
https://***.fimoti.com/index.php/topic,267567.0.htmlслучайно съвпадение на имената не съм аз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 4 години
Айде да не се правим всички на епидимиолози ? Това което съм написал е АКО НЯМА ЗДРАВНИ ГРИЖИ . Освен това смъртността е съсредоточена в определена възрастова група и ако сметнем в нея колко е като % , ще те заболи главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
nkavrаkov1982
преди 4 години
Това не е вярно. https://***.fimoti.com/index.php/topic,267567.0.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
nkavrаkov1982
преди 4 години
Народа скоро ще се усети и ще хване сопата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
Petar2015
преди 4 години
Ех, трябваше да изчакате с тази статия и да не разваляте истерията, докато акциите не паднат още малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 4 години
"смътността скача до 10 % та и нагоре" Стига писахте глупости. Прости сметки показват, че дори в изнгемогваща Италия смъртността е под 1%. Колко точно десетини или стотни от процента, няма кой да ни каже в момента - липсват надеждни данни. Разбира се, всяка смърт е лична трагедия, но личните трагедии ще станат милиони и милиарди ако продължим с лека да ръсим глупости и да паникьосваме популацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 4 години
тоя вирус сме го виждАли , глад и въшки едри - нема да ни е сефте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още