IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртността при коронавируса може би е много по-ниска?

Съществуващите статистики я завишават, тъй като не обхващат реалния брой на заразените, а само установените случаи

10:38 | 26.03.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Най-доброто (макар и все пак много слабо) доказателство в САЩ идва от Националната баскетболна асоциация. Между 11 и 19 март значителен брой играчи и отбори от НБА получиха тестове. До 19 март 10 от 450 тествани състезатели бяха с положителни резултати - разпространение от 2,2%. НБА не е представителна популация, след като контактът между играчите може да е улеснил заразата. Но ако екстраполираме тези данни към градовете с отбори в НБА (население от 45 милиона души), получаваме най-малко 990 000 инфекции в САЩ. Броят на случаите, съобщени на 19 март в страната бе 13 677, повече от 72 пъти по-нисък. Тези числа предполагат степен на смъртност от Covid-19 с десетки пъти по-малка, отколкото изглежда.

Как можем да съгласуваме тези оценки с епидемиологичните модели? Първо, тестът, използван за идентифициране на случаи, не обхваща хора, които са били заразени и са се възстановили. Второ, степента на тестване дълго време бе ужасно ниска, като то обикновено се прилагаше към тежко болните. Заедно тези факти означават, че потвърдените случаи вероятно са с пъти по-малко от действителния брой инфекции. Епидемиологичните моделисти не са адаптирали адекватно своите оценки, за да отчетат тези фактори.

Епидемията започна в Китай някъде през ноември или декември. Първите потвърдени случаи в САЩ включваха човек, който се е върнал от Ухан на 15 януари, но вероятно вирусът е влязъл преди това: Десетки хиляди хора са пътували от Ухан до Америка през декември. Данните сочат, че болестта е силно заразна, като броят на инфекциите се удвоява приблизително на всеки три дни. Ако вирусът е посят в САЩ на 1 януари, то до 9 март около 6 милиона души в страната би трябвало да са се заразили. Към 23 март, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, в САЩ е имало 499 смъртни случая от Covid-19. Ако предположението ни за 6 милиона случая е точно, това прави смъртност от 0,01%, ако се приеме двуседмичен лаг между заразяването и смъртта. Това е една десета от смъртността при обикновения грип, която е 0,1%. Такава ниска смъртност би била причина за оптимизъм.

Това не прави коронавирусът безобиден. Ежедневните доклади от Италия и САЩ показват борбата с него на претоварените здравни системи. Но епидемията, която убива 20 000 или 40 000 е далеч по-малко тежък проблем от такава, който убива 2 милиона. Като се имат предвид огромните последици от реакцията спрямо Covid-19, получаването на ясни данни, подпомагащи решенията сега е изключително важно. Не знаем истинския процент на заразяване в САЩ. Тестването за антитела сред представителни извадки с цел измерване на разпространението на заболяването (включително възстановените) е от решаващо значение. Почти всеки ден нова лаборатория получава одобрение за тестване на антитела, така че тестването на населението с помощта на тази технология вече е възможно.

Ако сме прави за ограничения мащаб на епидемията, тогава мерките, насочени към по-възрастното население и болниците са разумни. Избирателните процедури ще трябва да бъдат разсрочени. Болничните ресурси ще трябва да бъдат преразпределени, за да се окаже грижа на критично болни пациенти. Сортирането трябва да се подобри. Регулаторите трябва да се съсредоточат върху намаляването на рисковете за възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Всеобщата карантина може да не си струва разходите, които налага на икономиката, обществото и личното психическо и физическо здраве. Трябва да предприемем незабавни стъпки за оценка емпиричната основа на настоящото блокиране на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 5
data
преди 4 години
Италия съобщава за 64 хил болни и 6044 умрели - нещо не съвпадат с твоите %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 4 години
Не е Мутафчииски а е математически модел на БАН от 11 заразени модела предполага че се откриват 2 . Сега ако искаш да оборваш математическия институт на БАН , аз съм пас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 4 години
Не, не се мери по-този начин. Мери се като се сравни смъртността по време на грип с тази, когато няма грип, като се контролират и някои други фактори (честота на пътни произшествия, трудови злополуки, други епидемии и т.н.). Аз тръгнем да броим по време на грипна епидемия колко от починалите хора са заразени с грип ще излезе, че грипът е още по-смъртоносен (защото обикновено се разпространява по-широко отколкото короната сега).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
Мето
преди 4 години
Това което намерих в чужди източници е - че 80% от заразените нямат НИКАКВИ симптоми, останалите имат леки или средни симптоми, 5% имат нужда от болница, като смъртноста над 60 години е 2.6% . Под 60 е от 0.4 до 0.7
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 4 години
Колко от откритите имат нуждат от хоспитализация не ни казва нищо за общата картина, защото зависи от това как ги откриваме. В публичното пространство обаче вървят твърдения, че 20% е вероятността заразен от вируса човек да има нужда от хоспитализацияи и оттам се правят изводи за възможен наплив от милиони в болниците. Мисля, че Мутафчийски я пусна тази идиотщина, но може да има и друг източник. Съжалявам ако съм Ви засегнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 1
Мето
преди 4 години
Ти май не знаеш какво искаш да докажеш. Според цифрите които даваш просто се вижда ,че смъртноста е много ниска,колкото на най-обикновен грип.А смъртноста при 80 си е 50% и без епидемий- просто това е средната продължителност на живота. А това което мислещите хора казваме е ,че това е една раздухана история с няколко причини 1. Глобалистите спретнаха криза на Тръмп за да го провалят на изборите. 2.Същите да си напазаруват евтино от срива на борсите. 3 Да прилапат още милярди "количествени облекчения"- пари за богатите. 4. Още едно упражнение за контрол на масите и стъпка за установяване на "новия световен ред".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Нали по същия начин пресмятат и смъртността и при другите вирусни инфекции. Колко от нас ходят на лекар за да попаднат в статистиката?Така че данните са съпоставими с тези от другите инфекции, защото методът е един и същ. За мене тази статия е подвеждаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Нали по същия начин пресмятат и смъртността и при другите вирусни инфекции. Колко от нас ходят на лекар за да попаднат в статистиката?Така че данните са съпоставими с тези от другите инфекции, защото методът е един и същ. За мене тази статия е подвеждаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 3
data
преди 4 години
Ти май не четеш ? От ОТКРИТИТЕ 20 % имат нужда от хоспитализаия ! 250 грубо са открити в Бг , от тях около 50 са в болница , от тях 3 са умрели , а един го чакат ( дано има късмет) . Смятай си ги абсолютните и относителните показатели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 4 години
След като сте учили статистика, пък била тя и медицинска, би трябвало да знаете, че изводи като този колко хора се заразяват, колко се разболяват сериозно и колко умират могат да бъдат направени само със случайни (представителни) извадки. В статията е посочено, че единственото подобно изследване (в Исландия) показва много по-широко разпространение на вируса и съответно много по-ниска честота на разболяване и смърт от тия ужасяващи числа, които пляскате насам-натам. По-специално, твърдението, че 20% от заразените имат нужда от хоспитализация не е обосновано по никакъв начин и е изключително безотговорно да го разпространявате. Що се отнася до възрастните, трябват ни дани за обичайната (например миналата година по същото време) и сегашната смъртност. Другото е чесане на езици и плашене на бабичките. Осемдесетгодишните *** като мухи при всички положения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още