IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртността при коронавируса може би е много по-ниска?

Съществуващите статистики я завишават, тъй като не обхващат реалния брой на заразените, а само установените случаи

10:38 | 26.03.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Най-доброто (макар и все пак много слабо) доказателство в САЩ идва от Националната баскетболна асоциация. Между 11 и 19 март значителен брой играчи и отбори от НБА получиха тестове. До 19 март 10 от 450 тествани състезатели бяха с положителни резултати - разпространение от 2,2%. НБА не е представителна популация, след като контактът между играчите може да е улеснил заразата. Но ако екстраполираме тези данни към градовете с отбори в НБА (население от 45 милиона души), получаваме най-малко 990 000 инфекции в САЩ. Броят на случаите, съобщени на 19 март в страната бе 13 677, повече от 72 пъти по-нисък. Тези числа предполагат степен на смъртност от Covid-19 с десетки пъти по-малка, отколкото изглежда.

Как можем да съгласуваме тези оценки с епидемиологичните модели? Първо, тестът, използван за идентифициране на случаи, не обхваща хора, които са били заразени и са се възстановили. Второ, степента на тестване дълго време бе ужасно ниска, като то обикновено се прилагаше към тежко болните. Заедно тези факти означават, че потвърдените случаи вероятно са с пъти по-малко от действителния брой инфекции. Епидемиологичните моделисти не са адаптирали адекватно своите оценки, за да отчетат тези фактори.

Епидемията започна в Китай някъде през ноември или декември. Първите потвърдени случаи в САЩ включваха човек, който се е върнал от Ухан на 15 януари, но вероятно вирусът е влязъл преди това: Десетки хиляди хора са пътували от Ухан до Америка през декември. Данните сочат, че болестта е силно заразна, като броят на инфекциите се удвоява приблизително на всеки три дни. Ако вирусът е посят в САЩ на 1 януари, то до 9 март около 6 милиона души в страната би трябвало да са се заразили. Към 23 март, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, в САЩ е имало 499 смъртни случая от Covid-19. Ако предположението ни за 6 милиона случая е точно, това прави смъртност от 0,01%, ако се приеме двуседмичен лаг между заразяването и смъртта. Това е една десета от смъртността при обикновения грип, която е 0,1%. Такава ниска смъртност би била причина за оптимизъм.

Това не прави коронавирусът безобиден. Ежедневните доклади от Италия и САЩ показват борбата с него на претоварените здравни системи. Но епидемията, която убива 20 000 или 40 000 е далеч по-малко тежък проблем от такава, който убива 2 милиона. Като се имат предвид огромните последици от реакцията спрямо Covid-19, получаването на ясни данни, подпомагащи решенията сега е изключително важно. Не знаем истинския процент на заразяване в САЩ. Тестването за антитела сред представителни извадки с цел измерване на разпространението на заболяването (включително възстановените) е от решаващо значение. Почти всеки ден нова лаборатория получава одобрение за тестване на антитела, така че тестването на населението с помощта на тази технология вече е възможно.

Ако сме прави за ограничения мащаб на епидемията, тогава мерките, насочени към по-възрастното население и болниците са разумни. Избирателните процедури ще трябва да бъдат разсрочени. Болничните ресурси ще трябва да бъдат преразпределени, за да се окаже грижа на критично болни пациенти. Сортирането трябва да се подобри. Регулаторите трябва да се съсредоточат върху намаляването на рисковете за възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Всеобщата карантина може да не си струва разходите, които налага на икономиката, обществото и личното психическо и физическо здраве. Трябва да предприемем незабавни стъпки за оценка емпиричната основа на настоящото блокиране на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 4 години
Добре Приятел, най-сетне ме разбра, че цитирам "лансираните данни за короната са неточни и подвеждащи". Това ми беше и първото твърдение. Хубаво е да стигнем до общо мнение след обсъждане. В спора се ражда истината. Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 4 години
Приятел, ти ако досега не си разбрал, че лансираните данни за короната са неточни и подвеждащи, тогава не знам какви точно аргументи търсиш. Най-малкото би трябвало да ти направи впечатление, че измерената смъртност в два съседни и почти идентични в социално и икономическо отношение района - Северна Италия и Австрия - се разминава в десетки пъти. За да пресметнем реалната смъртност при короната са ни необходими данни, които в момента нямаме. Можем само да се опитваме да я оценим косвено, чрез малко и непреставителни извадки, както са направили и авторите на статията. Единственото сигурно е, че няма как смъртността да е 10%, дори 5% или 3%, защото докладваните в момента данни (броя починали, които са инфектирани спрямо общия брой инфектирани, които са открити) се явяват естествена горна граница на реалната смъртност (защото не всички отечетени починали са починали заради вируса и не всички заразени са открити).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Много ясно, че е така !!! Неслучайно Доналд Тръмп - този мъдър човек, иска да премахне карантинните мерки в САЩ. Той разбира, че мерките ще са много по-страшни от самата болест като последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 4 години
коронавируса го направи датата, за да не ходя до Балчик тая година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 4 години
Няма да споря за начина по който се прави статистиката за заболели от грип и починали вследствия на усложнения от този грип. Важното е методът по който се пресмята процент заразени и процен починали вследствие някой си грип е един и същ. Т.е. както се пресмятат заразени и починали от този последния грип В май беше, така трябва да се пресмятат и тези заразени и починали от корона вирус. Ако методът не е същият, тогава цифрите са несъпоставими и цялото словесно упражнение в тази статия е подвеждащо. Ще е грешка, ако някой си направи изводи и и заключения от написаното тук. Толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 4 години
Това чисто информативно . Проблемът на самият вирус дори не е неговата смъртност . Проблемът е че е заразен и трудно лечим което задръства болниците . Умрелите не са проблем на болниите а на погребалните , но ако имаш 64х болни колкото са в италия и трябва да приемеш и лекуваш 20 % от тях здравното ти осигуряване е гръмнало щот нямаш нито легла , нито лекари , нито апарати - нищо . И като прибавиш че един болен го лекуваш 30 дена и си е.м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 4 години
https://***/health/epidemiolog-bez-merki-broyat-na-zarazenite-ot-koronavirus-raste-nekontroliruemo.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 10 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Data вярвай на числата просто. Вземи Diamond Princess кораба около 3700 пътници. Всички са заразени. 3000 нямат симптоми. 700 имат симптоми. 10 умират, 105 още са болни, 15 са критични. Тоест за момента на 3700 пациента 10 са починали. Което ако не се лъжа прави 0.27%. Което означава,че например в Италия и Испания заразените и прекарали са много много повече ! Цифрите говорят :) Решенията на проблема които вземаме в момента в България са по жестоки от самия проблем. И ще си платим за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 4 години
Има официална статистика на страните по повод прословутия вирус - тя вярна ли е или не е вярна ? Щот ако тръгваме от тезата - статистиката е невярна , няма за какво да говорим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 4 години
Според как сте определя от какво е умрял един 80+ годишен човек с исхемична болест на сърцето, диабет и корона вирус? Италиянците докладват, това, което имат - N на брой заразени, от тях M умряха. По-долу посочих как се определя с помощта на исторически данни и регресионни анализи смъртността за различни заболявания. За момента такива данни нямаме. Като дойдат, ще коментираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още