IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията от коронавирус налага историческа промяна на трудовия пазар

Някои сектори закриват работни места, докато други регистрират ръст на търсенето

14:14 | 19.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Muhammad Fadli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Muhammad Fadli/Bloomberg

След като загубила работата си в компания, обработваща ведомости за ресторантьорската индустрия, по-рано този месец, 37-годишната Шае Уол от Оклахома сити търси нова кариера в здравеопазването. То е „защитено от вируса“, казва тя.

Пренасочването на трудова сила се проявява по големи и малки начини. Джейсън Кирш, който управлява Corner Market & Pharmacy край Вашингтон, наел неотдавна четирима служители в ресторант, които останали без работа, и един барман, за да зареждат щандовете и да помагат в други дейности. Той получил двадесетина кандидатури „Случва се буквално някой да влезе сутринта и да започне работа следобед“, казва Кирш.

Британската верига магазини за дрехи и хранителни стоки Marks & Spencer е преместила над 4600 служители от кафенетата и магазините си за дрехи в бизнеса с храни. Компанията опитва да насочи работна ръка към сходни дейности.

Германският ръководител на Aldi Nord и Aldi Süd, две семейни вериги хранителни магазини, и McDonald’s бързо разбрали, че могат да спечелят взаимно, ако споделят служители. Двете вериги магазини за храни се конкурирали с други търговци на хранителни стоки за наемането на хиляди хора на временен договор.

Компаниите договорили споразумение за няколко дни, казва говорителка на McDonald’s. Служители на веригата заведения за бързо хранене получили разрешение да преминат на краткосрочни договори в магазините за хранителни стоки. Повечето договори са с първоначален срок от два месеца с възможност служителите да се върнат на работното си място в McDonald’s след края на кризата.

Веригите магазини за хранителни стоки уведомили McDonald’s, че се нуждаят от 3000 служители. Заетите в заведенията за бързо хранене имат сходни умения, така че обучението е минимално. „Извънредните времена изискват извънредни решения“, казва Никола дьо Лоп, говорител на борда на директорите на Aldi Nord.

Споделянето на служители следва сходни действия в контролираната от държавата икономика на Китай. Когато вирусът наложи блокирането на китайски градове, вериги заведения за бързо хранене, ресторанти и други компании за развлечения предоставиха служители на компании за електронна търговия, изправени пред растящо търсене на доставки по домовете, казва Фан Руан, партньор в Boston Consulting Group, който консултира китайски компании по въпроси за персонала. Това позволило на компаниите да избегнат големи съкращения, като в същото време те могат да си върнат бързо служителите, след като търсенето отново тръгне нагоре.

Агенциите за временна заетост се превръщат в ключов двигател на усилията за пренасочване на служители. Френската агенция Mistertemp’ group пренасочва хиляди служители в автомобилни заводи, строителството и индустрията с организиране на събития към дейности като пакетиране, управление на самотоварачи в логистични центрове, касиери. Преместването от един сектор в друг съставлява около една трета от работните места, които агенцията опитва да запълни, повечето от които в хранителната индустрия и онлайн търговията на дребно, казва главният маркетингов директор Жан-Лу Виротию.

22-годишният студент по бизнес Субер Абдулахи Нур от френския град Рен загубил работата си в завод на Peugeot. Сега той подготвя поръчки в склад за търговия на дребно. „Получаваме повече поръчки, отколкото можем да изпълним. Затова мисля, че ще имам работа известно време“, споделя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Към момета са близо 22 милиона. https://***.washingtonpost.com/business/2020/04/16/unemployment-claims-coronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
Божидарке,за седмицата до 5-ти април регистрираните са 6606к,тогава е пика,не е сега само с 3.2.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още