IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко драматичен ще бъде драматичният спад на ПЧИ потоците?

Въпреки че бизнесът продължава да изпитва сериозни затруднения заради пандемията, много от компаниите гледат с оптимизъм към бъдещите перспективи за растеж

15:42 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Въпреки че в някои случаи строителната индустрия е била освободена от ограниченията върху търговската дейност, няколко основни пазара ще успеят да регистрират увеличение на строителната продукция през 2020 г.“, се посочва в доклад на GlobalData. „Въпреки огромните пакети от стимули, рязкото намаляване на лихвите и други безпрецедентни политически мерки на всички основни пазари, строителната индустрия ще бъде силно засегната от очакваното широко нарушение на икономическата активност и евентуален спад на инвестициите, като планираните проекти се забавят или бъдат отменени.“, се добавя в доклада.

GlobalData очаква търговските и индустриалните сектори да бъдат най-силно засегнати, въпреки че жилищният сектор също ще изпита сериозни затруднения, тъй като икономическата активност отслабва, а безработицата се увеличава въпреки ниските лихвени проценти и правителствената помощ. 

„Съществува голям риск значителна част от проектите, които се намират в ранен етап в тези сектори, да бъдат прекратени или поне забавени, докато фирмите преразглеждат своите планове за разширяване“, прогнозира докладът.

Като отражение на световната финансова криза от 2008 г., цените на стоките спаднаха и ситуацията се влошава от разногласията относно стратегията за възстановяване сред основните производители на петрол.

Междувременно съществуват опасения относно медицинските вериги на доставка, като множество фармацевтични компании затварят производствени предприятия в Китай.

Какво има зад ъгъла?

GlobalData посочва, че въпреки че притесненията на бизнеса около пандемията остават на високо ниво, има оптимизъм по отношение на бъдещите перспективи за растеж на техните компании. От анкетираните 10 906 компании към 6 април, 50% са споделили, че гледат с оптимизъм по отношение на бъдещия си растеж въпреки рисковете около COVID-19, като само 35% от тях имат по-песимистична позиция.

Проучване, проведено между 26 февруари и 3 март от Китайско-британския бизнес съвет (CBBC), потвърждава това. Тъй като производственият сектор в Китай бавно започва да се възстановява от кризата, проучването показа, че едва 3% от износителите планират да преосмислят дългосрочните си инвестиционни стратегии за Китай.

GlobalData също така съобщава, че азиатско-тихоокеанският регион започва да се възражда. Броят на сделките - включително такива от типа M&A, частен капитал, рисков капитал, партньорства и предлагане на акции - в региона се увеличава с 56,7% през седмицата, приключваща на 5 април 2020 г., в сравнение с предходната седмица. През тази седмица в Китай се наблюдава увеличение на обема на сделките от 52,3%, докато покачването им в Япония, Индия и Южна Корея е съответно 68,6%, 93,3% и 38,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още