IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките за социално дистанциране може да са БВП-то на днешното поколение

Компании и правителства искат да предоставят на обществото едно число или буквена степен, показващи напредъка в предотвратяването на разпространението на вируса

13:06 | 09.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Група изследователи начело с Такаюки Мизуна от Националния институт по информатика на Япония използва данни от мобилен телефон, за да състави „индекс на доброволното самоограничение“ за всички хора в Токио. На 27 април индексът показа, че броят на хората в японската столица, които излизат навън, е с около 53 на сто под обичайното ниво – голяма промяна, която обаче е под спада със 70% на трафика в голямата железопътна гара Шинджуку. Това показва, че още работа е необходима за изпълнението на целта на Абе.

Според Мизуно е важно да бъдат открити проблемните жилищни зони и да се реагира бързо на тях. „Да се намали излизането на хората навън с 80% в цялата страна, както обяви правителството, е безсмислено. Трябва да се види откъде идват хората“, отбелязва той.

Компанията майка на Google - Alphabet, започва да публикува данни на всеки няколко дни за това колко хора посещават обществени места като паркове, транзитни станции и хранителни магазини в над 200 хил. локации по света спрямо нивото в началото на годината. Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс написа в Twitter в началото на април, че данните на Google показват, че хората в неговия щат са започнали да вземат на сериозно разпоредбата да си останат у дома в края на март.

Apple има собствен инструмент, ъпдейтван ежедневно, който използва числото на молбите за указания на Apple Maps, за да изчисли колко хора са навън и за какво. В Ню Йорк той показва, че шофирането през април е намаляло почти наполовина, но ходенето е надолу с над две трети. Apple съобщава, че работи със здравните власти за установяване на други видове данни и тенденции, които може да са от полза.

Най-доброто мерило би трябвало да взема предвид всички взаимодействия между хората на обществени места. Това изглежда като херкулесовска задача с големи притеснения за личните данни. Но вече се правят някои първоначални опити, които също се стремят към запазване на личните данни.

Проект за събиране на данни за градовете в североизточния английски град Нюкясъл включва 16 камери около градския център, използвани за изследване на притока от пешеходци. Кадрите са изтривани, веднага след регистрирането на присъствието на хора. Изследователите в проекта, управляван от Нюкясълския университет, сега използват машинно научаване, за да измерват дистанцията между хората, като показваните линии между хората на кадрите се оцветяват от жълто в червено, ако са се приближили повече от препоръчваната дистанция за безопасност от два метра във Великобритания.

Директорът на проекта Фил Джеймс казва, че е влязъл в начален контакт с Британската статистическа служба за разширяване на измерванията на разстоянието в реално време. Освен че предоставят информация за успеха на социалното дистанциране, данните може да бъдат използвани, за да показват кога устройството на инфраструктурата принуждава групи от хора да се приближават. „Много данни могат да се извлекат и анализират“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Да живее коронавирусът ! Нашето светло бъдеще !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още