IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AfDB: Африканските икономики ще нараснат с около 3,4% тази година

Африканската банка за развитие предупреди, че това не премахва заплахата от увеличаване на бедността

11:26 | 13.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Африканските икономики ще нараснат средно с 3,4% през тази година, докато континентът се възстановява от най-лошия си икономически спад от половин век насам, обяви Африканската банка за развитие (AfDB), цитирана от Ройтерс.

54-те икономики са се свили с 2,1% през 2020 г., допълва AfDB в доклада си за икономическите перспективи за 2021 г. Понижението беше записано заради кризата с коронавируса, която засегна икономическата активност на целия континент.

„Прогнозата за възстановяване на целия континент... не премахва заплаха от увеличаване на бедността“, посочва в доклада си базираната в Абиджан банка.

Около 39 млн. африканци вероятно ще изпаднат в крайна бедност в резултат на пандемията, обяви банката. През миналата година 30 млн. души попаднаха в тази категория.

„Населението с по-ниско ниво на образование, малко активи и работа на неформални работни места, е най-засегнато и трябва да бъде защитено“, допълва докладът.

Миналата година правителствата на континента увеличиха разходите си в опит да подкрепят икономиките по време на кризата, оказвайки натиск върху бюджетния баланс и дълговата тежест.

„Средното съотношение на дълга към БВП на Африка се очаква да се повиши с 10 до 15 процентни пункта в краткосрочен до средносрочен план“, обяви AfDB.

Влошаването ще се дължи на нарастването на държавните разходи и свиването на фискалните приходи заради пандемията.

AfDB призова международната общност да работи с политиците на континента, за да помогне за справяне с дълговете, които стават все по-големи.

„Дълговата тежест на Африка трябва да бъде приоритет и да не се пренебрегва“, гласи докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още