IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес класа и адска бюрокрация: Как един пасажер оцеля след полет от Ню Йорк до Сидни

Вероятно повечето международни пътувания в бъдеще ще бъдат недостъпни за обикновените хора, които нямат много пари, връзки и паспорти

15:01 | 02.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Услугата за тестване на летището в Нюарк се оказва безполезна. Резултат от PCR теста Хийт ще има 4 дни по-късно, а до полетът му до Детройт има само 45 минути. Ако го пропусне, той изпуска и останалите връзки и няма да може да стигне до Сидни. Той е поискал от частната медицинска служба и авиокомпанията да покаже резултатите при кацане в Детройт, но това не е било уважено. Все пак е извадил късмет и отрицателният му резултат е бил готов само 6 минути преди полета, докато е проучвал възможностите за анулиране и нови резервации. Delta е приела да види резултата на екрана на телефона му, но други авиокомпании искат да е разпечатан и нотариално заверен.

С полет от Детройт Раян Хийт лети към Сеул. Там се оказва, че всички пасажери си имат личен ескорт, който е любезен, но все пак твърд – не можете да вземете ескалатор вместо асансьор, не можете и да отидете до тоалетната преди трансфера си. Още по-забележително е, че стюардесите на Korean Air са с пълна медицинска екипировка и носят прозрачни защитни очила в индустриален стил в полет, на който има шепа пътници с отрицателни тестове, между две свободни от Covid държави.

В Сингапур обаче проблемът е друг: граничните служители са изумени от транзитните документи на Раян Хийт, защото никога не са чували за Connect@Changi. Тогава той е изпратен в специална стая да чака, докато поне деветима от служителите са се опитвали да разберат какво да правят с него. Там е престоял 32 часа, без да види друг човек или дневна светлина. Персоналът след това е обяснил, че той е резервирал едва 6-та среща в съоръжението.

Преди да му бъде позволено да напусне летището, той е трябвало да направи още един тест и му е издадено „Уведомление за престой“, където със заплаха от 6 месеца затвор му е наредено да остане в стаята си, до която е придружен до пристигането на отрицателния му резултат. Едва след това му е било позволено да се придвижва на мястото. Той обаче е трябвало да се погрижи дали има правилния формат на резултатите от теста, който да представи на летище „Чанги“ на следващата сутрин, за да излети към Австралия.

Разбира се, служителите на Singapore Airlines не са били доволни от формата на резултатите от среднощния му тест, въпреки че уж е бил правилният. Той е бил изпратен до летищната клиника да получи „официална“ версия, но и новата бележка не е достатъчно добра за персонала на авиокомпанията. Допуснат е на самолета след разправия, в която е показал снимка на майка си от интензивното отделение.

При пристигането му в Сидни следва 15-дневната карантина, но – изненада!, денят на пристигането е ден 0, не ден 1.

Текста Хийт пише от стаята си в хотел Amora в Сидни. Той няма право да отваря прозорци и няма да получи почистване в продължение на 15 дни, само ново спално бельо и кърпи, които се оставят на вратата. В стаята няма кухненски пособия, така че той си поръчва храна и консумативи онлайн, както и да отваря вратата, за да приеме поръчките си и кърпите от хотела. Специална медицинска сестра за психично здраве се обажда всеки ден, за да провери гостите на хотела. „Можем ли да направим нещо, за да ви подкрепим днес?“, пита тя. „Пуснете ме да тренирам“, отговаря той, „дори затворниците се упражняват“. И двамата се смеят, защото друго няма какво да се направи.

Да се гледат новини по телевизията в Австралия е странно. В щата Куинсланд например нещата излизат извън всякакъв контрол, за да се проследят контактите на един единствен случай на Covid-19. След като са открити 7 души, 2,5 млн. души са били заключени.

За съжаление, вероятно повечето международни пътувания в бъдеще ще изглеждат по този начин. Ако имате много пари, има преки пътища. Ако имате време, връзки и паспорти, има начини да промените системите, например да прекарате карантина на яхта в Тайланд. За повечето хора обаче пътуването ще бъде твърде скъпо или сложно.

Има и някои неща, които са просто неизбежни въпреки обстоятелствата. Хийт казва, че братовчед му не е успял да се сбогува с умиращия си брат, който е починал в последния ден от карантината след спешно пътуване от Франция.

За утеха на Раян Хийт майка му е добре и с 97% белодробен капацитет, така че се обажда всеки ден с дълбок и силен глас за първи път от 20 години насам. А на него му остават само 8 дни в луксозния затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Ти пак се правиш на неразбрал ! Тези "мерки" са за дресировка и изнудване на стадото...да си сложат ваксина и получат ваксПОРТ , за да могат да пътуват нормално. Coming Soon Vaccine Passports Will Determine Where You Can Go and What You Can Dohttps://childrenshealthdefense.org/defender/coming-soon-vaccine-passports/пп. защо на всички с положителен тест им се разрешава да си седят в къщи ,а не са в карантинен хотел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
и аз се чудя , защо не четът от форума на инвестора всичките здравни власти по света мненията на всезнаещите обли камъчета ами са въвели системи за ограничения ... :))) ... некво грипче ги тревожи излишно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Made in China :) Това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още