IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес класа и адска бюрокрация: Как един пасажер оцеля след полет от Ню Йорк до Сидни

Вероятно повечето международни пътувания в бъдеще ще бъдат недостъпни за обикновените хора, които нямат много пари, връзки и паспорти

15:01 | 02.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

За тези, които искат да влязат в Австралия, проблемите започват с лимита, определен от правителството, за приемане. Разрешено е пристигането на до 6 хил. души седмично, а максималният брой пътници на самолет е 30 души. Съответно има 97% намаление на редовните международни полети, а Qantas, националният превозвач, изобщо не работи.

Ефектът е, че е възможно да влезете в Австралия само с билет за бизнес или първа класа. От САЩ цената им започва от 11 хил. долара само в едната посока. Една година след пандемията 36 хил. австралийци все още са блокирани в чужбина, въпреки че са се регистрирали, че искат да се върнат у дома.

Раян Хийт казва, че е трябвало да хакне системата, за да се върне у дома и да гледа оперираната си майка. Той притежава втори паспорт – от Белгия, но това не му е от особена помощ, защото Белгия дори не позволява на гражданите си да напускат страната. Една от опциите е пътуване през Фиджи и Япония, но накрая той е избрал по-икономична – от Ню Йорк през Детройт до Сеул и накрая Сингапур, откъдето се осъществяват ежедневни полети до Австралия. Полетът от Сингапур до Сидни е в бизнес класа и му е излязъл най-евтино от другите опции – 4 700 долара, но това е цена, която е непосилна за мнозина.

На международното летище „Чанги“ в Сингапур няма лесен начин за трансфер. От шепата авиокомпании, на които им е разрешено да обработват трансферни пътници, никоя няма да ви позволи да летите икономично. Трансферът между авиокомпании в рамките на летището също е забранен.

Това има значение, тъй като алтернативата - резервиране на отделни билети с една и съща авиокомпания, означава поставяне на печат в паспорта, събиране на багажа и повторна проверка: действия, които обикновено предизвикват изискване за влизане в 14-дневна карантина.

Неговият спасител се оказва Connect@Changi, ново „балонно съоръжение за бизнес обмен“ на около 10 км от летището, създадено за краткосрочни бизнес посетители за провеждане на срещи в Сингапур, без да е необходима карантина при пристигане. Съоръжението се състои от няколко крила със сглобяеми хотелски стаи, минифитнес зали в транспортни контейнери и заседателни зали. Цената е 400 долара на вечер, като гостите си плащат и 120 долара за тест за Covid-19 при пристигане. Всичко, от което се нуждаете, е кредитна карта и бизнес причина, за да бъдете там.

През следващите месеци в Сингапур се провеждат най-важните срещи на върха по сигурността в Азия и на Световния икономически форум. Хийт се е опитал да се регистрира онлайн, но системата го е отхвърляла в продължение на три дни. В крайна сметка молбата му е обработена ръчно по телефона и скоро е получил своето одобрение (Safe Travel Pass) от властите в Сингапур.

Когато щатът Ню Йорк е започнал ваксинации за здравни работници от първа линия, Хийт се е класирал за ваксина, защото се е регистрирал като болногледач на майка си. Той е разчитал, че поставената ваксина ще му помогне в спорове с гранични служители по време на пътуването. Първата доза той получава в 3 ч. сутринта в общинска сграда в Манхатън 15 дни преди пътуването до Австралия. Втората доза му е обяснено, че ще му бъде поставена в Австралия.

Точно това се оказва спорен въпрос - правителствата на всички страни, през които е минал, се интересуват само дали резултатите от тестовете за коронавирус са отрицателни.

Всяка държава има различни правила, понякога и паралелни правила за нейни граждани и за посетители чужденци. Това създава объркване сред хората кога да се тестват. Например Сингапур изисква отрицателен PCR тест в рамките на 72 часа преди заминаване, но заминаване откъде – от дома ви или от последния ви трансферен полет?

Тъй като получаването на одобрение за влизане в Сингапур е свързано с полета на Хийт от Сеул, а не с първоначалния му полет от летище „Нюарк“ в Ню Йорк, той е преценил, че трябва да направи теста в рамките на 48 часа след напускането на САЩ. Понеже полетът му е бил в понеделник, а в неделя повечето лаборатории не работят, това рискува да забави резултатите му, той е потърсил членство в медицинска служба със собствена лаборатория. Това му е струвало 199 долара, но пък е имал тест три часа преди първия си полет.

Проблемът: авиокомпанията Delta е искала да види резултат от теста в момента на регистрация на летището – 90 мин. след като тестът му е бил направен. Правителството на Сингапур иска само резултатът да бъде качен в приложението Connect@Changi преди пристигане, но авиокомпаниите не искат да носят отговорност за пътници, които може и да не бъдат приети при пристигането си.

Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Ти пак се правиш на неразбрал ! Тези "мерки" са за дресировка и изнудване на стадото...да си сложат ваксина и получат ваксПОРТ , за да могат да пътуват нормално. Coming Soon Vaccine Passports Will Determine Where You Can Go and What You Can Dohttps://childrenshealthdefense.org/defender/coming-soon-vaccine-passports/пп. защо на всички с положителен тест им се разрешава да си седят в къщи ,а не са в карантинен хотел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
и аз се чудя , защо не четът от форума на инвестора всичките здравни власти по света мненията на всезнаещите обли камъчета ами са въвели системи за ограничения ... :))) ... некво грипче ги тревожи излишно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Made in China :) Това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още