IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затъва във ваксинална дискриминация

Непризнаването на неодобрени от местния регулатор ваксини, одобрени от СЗО, не се основава на научни факти и подклажда недоверие, според експерти

08:45 | 15.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Той отбелязва, че получената от него индийска ваксина е разрешена от Световната здравна организация за спешна употреба и е доставяна чрез COVAX, програмата, подкрепена от ООН, за да предоставя ваксини на бедните страни. Преди да даде одобрението си за тази ваксина, организацията е посетила фабриката на Института за серум в Индия, за да се гарантира, че тя има добри производствени практики и че стандартите за контрол на качеството са спазени.

„Благодарни сме на ЕС, че те финансираха COVAX, но сега по същество дискриминират ваксината, която активно финансираха и популяризираха“, казва Нсофор. „Това просто ще даде място на всякакви конспиративни теории, че ваксините, които получаваме в Африка, не са толкова добри, колкото тези, които Западът ползва за себе си“, допълва той.

Иво Влаев, професор от британския университет в Уорик, който е съветвал правителството във връзка с пандемията, е съгласен, че отказът на западните държави да признаят ваксините, използвани в бедните страни, може да подклади недоверие. „Хората и без това са подозрителни към ваксините, а сега ще станат още по-подозрителни“, казва той. „Те също така могат да загубят доверие в съобщенията за общественото здраве от правителствата и да бъдат по-малко склонни да спазват правилата“, допълва той.

Д-р Месфин Теклу Тесема, директор по здравеопазването към Международния спасителен комитет, коментира, че страни, които са отказали да признаят ваксини, одобрени от Световната здравна организация, действат срещу научните доказателства.

Организацията призовава страните да признаят всички разрешени от нея ваксини, включително две китайски. Страните, които отказват да го направят, „подкопават доверието в животоспасяващите ваксини, за които вече е доказано, че са безопасни и ефективни“, посочва се в изявление на организацията от този месец.

През юни главният изпълнителен директор на Института за серум в Индия Адар Поонавала писа в Twitter, че е загрижен за ваксинираните индийци, които се сблъскват с проблеми да влязат в ЕС. Говорител на ЕК обаче подчертава, че регулаторите са задължени да проверят производствения процес в индийската фабрика и не се опитват да създават съмнения относно тази ваксина.

AstraZeneca коментира, че наскоро е подала документите за индийската фабрика на агенцията за регулиране на лекарствата в ЕС. Компанията не уточнява, защо не го е направила по-рано, преди агенцията да вземе първоначалното си решение през януари.

Отказът на някои национални власти да признаят ваксини, произведени извън ЕС, също разочарова някои европейци, имунизирани другаде, включително САЩ. Жерар Аро, бивш френски посланик в Израел, САЩ и Обединеното кралство, публикува тази седмица туит, че условията за влизане във Франция са „бедствие“ за хората, ваксинирани извън страната.

Експертите по обществено здраве предупреждават, че страните, които отказват да признаят ваксините, подкрепени от Световната здравна организация, усложняват глобалните усилия за безопасно рестартиране на пътуванията. „Не можете просто да отрежете страните от останалия свят за неопределено време“, посочва д-р Даджип Али от университета в Кеймбридж. „Да се ​​изключат някои хора от определени страни поради ваксината, която са получили, е напълно противоречиво, защото знаем, че тези одобрени ваксини са изключително защитни“, допълва той.

Нсофор казва, че той и съпругата му все още не са решили къде ще пътуват през лятото. Те вероятно ще посетят дестинация в Източна Африка или пък Сингапур. „Не разбирахме, че има толкова много слоеве на неравенство във ваксините“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
надали замисъла на операцията е тоокова дълбок :)) заради една ваксина от ... да кажем 15 евро (че незнам истинската цена)... спираш потенциален турист дето ще изхарчи в пъти повече само за самолетен билет и хотел.... много са ни скъпи триците :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
хихи ... време е светът да свиква с все по-видимият европейски протекционизъм . ще си пазим все по-активно производствата и работните места ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още