Над 2 млрд. тона храна остава неизконсумирана по света – почти два пъти повече, отколкото се смяташе по-рано.
Около 2,5 млрд. тона храна се губи във фермите или се изхвърля от търговците на дребно или потребителите. Това е около 40% от цялата продукция, показват данни от проучване на Световния фонд за природата (WWF) и британския търговец на дребно Tesco, цитирано от Bloomberg.
Тези стойности са значително повече от досега изчисляваните 1,2 млрд. тона, като фермите в по-богатите държави са по-големи прахосници, отколкото досега се смяташе, се казва още в доклада.
В продължение на години изследователите се опитват да съберат данни за истинския мащаб на създаването на хранителни отпадъци, което според Междуправителствената експертна група по климатичните промени представлява до 10% от емисиите парникови газове.
Последният цялостен анализ за разхищението и генерирането на отпадък от храна бе изготвен от Организацията по земеделие и прехрана на ООН в 2011 г. и изчисли, че този дял е около 33%.
„Проблемът най-вероятно е по-голям, отколкото смятахме“, коментира Пийт Пиърсън, ръководител на звеното за разхищение на храна към WWF. „От години знаем, че разхищението на храна и създаването на отпадъци от нея е огромен проблем, който може да бъде ограничен до минимум, а това на свой ред може да намали влиянието на хранителната система върху природата и климата“, посочва още той.
Новият доклад, който се основава и на заключенията на Организацията по земеделие и прехрана, показва, че близо 1,2 млрд. тона храна се губи във фермите – първо такова определяне на загубите там от 2011 г. Отделно, 931 млн. тона се прахосват от търговците на дребно и потребителите, изчисляват по-рано тази година от Програмата за околната среда на ООН.
Обратно на досегашните предположения, че загубата на храна е проблем предимно при по-бедните региони по света, последният доклад показва, че страните с високи и средни доходи в Европа, Северна Америка и индустриализирана Азия отговарят за 58% от световното прахосване на реколта.
Докладът призовава правителствата и хранително-вкусовите компании да приемат подхода за целеви мерки. В рамките на стратегията Target-Measure Act бизнесът задава цели за намаляване на разхищението на храна, измерва и отчита излишъка и отпадъка и др.
Досега само 11 от общо 192 национални климатични стратегии в рамките на Парижкото споразумение споменават разхищението на храна и генерирането на отпадъци от нея. По-голяма част от тях са от държави в Африка.


Никулден е! Вижте какви са традиции за днес
Оперираха Здравко от "Ритон"
Изтеглиха жребия за световното по футбол през 2026 г. Вижте всички групи
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Проблемите с водата в Аврен продължават
Дейвид Бут: Хората не вярват особено на алгоритмите
Дейвид Бут: Трендът е към услуги срещу такса, вместо комисионна
Дейвид Бут: Някои щати изискват да се инвестира извън Китай
Cambricon ускорява работа по AI в Китай и разчита на подкрепа
Защо противоборството между Китай и Япония расте
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Меган Маркъл се свързала с баща си след ампутирането на крака му
Урсула и Мерц на крака при белгийския премиер за руските активи
МААЕ: Защитният саркофаг на АЕЦ Чернобил е повреден от дрон
Празнуваме Никулден, над 200 000 българи черпят днес
преди 4 години Бамбуковата Икономика - https://bamboo-economy.alle.bg може да осигури неограничени, гигантски количества от разнообразни чисти, вкусни и здравословни аналогови храни, на себестойност, близка до нула, на базата на свръх-бързо растящата (един метър на ден) Бамбукова Биомаса, отглеждана хипер-интензивно, в автоматизирани Вертикални Многоетажни Аеропонни Ферми - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Излишните и отпадни количества ще бъдат сушени и изгаряни във вид на 100% Карбон-Неутрално Биогориво. отговор Сигнализирай за неуместен коментар