IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро и в океана до вас: Гигантско хвърчило тегли товарен кораб

Корабната индустрия се надява по този начин да намали въглеродния отпечатък

18:06 | 16.12.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;&copy;Airbus / &copy;AgenceICOM; lda.fr</p>

Снимка: ©Airbus / ©AgenceICOM; lda.fr

Гигантско хвърчило тегли товарен кораб през морета и океани – да, прибавете и този експеримент към списъка с неща, които индустрията разглежда в търсене на варианти за намаляване на въглеродния си отпечатък, коментира Bloomberg.

В началото на следващата година 154-метровият кораб Ville de Bordeaux, който доставя самолетни компоненти на Airbus, ще вдигне във въздуха хвърчило от 500 кв. м, с което ще трябва да пропътува Атлантическия океан. Новата технология ще трябва да премине шестмесечен курс на тестване, преди да бъде приложена изцяло.

Това е поредната идея за намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията, която и без това изостава от целите за климата на Парижкото споразумение. Бизнесът е подложен на натиск и от големите си клиенти, които се опитват да направят собствените си вериги на доставка по-екологични.

Платното, с което Ville de Bordeaux ще се движи, се нарича Seawing. Според разработчика му Airseas с подобно хвърчило, но двойно по-голямо (1000 кв. м), летящо на височина от 300 м, може да се намали потреблението на гориво и емисии от плавателните съдове с около 20%.

С товарни кораби се превозват над 80% от всички стоки, търгувани по света, но също така те допринасят за почти 3% от емисиите въглероден диоксид, произведени от човека.

От Airseas посочват, че новата технология е автоматизирана и може да бъде инсталирана на абсолютно всеки кораб – независимо от размера му – за няколко дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
404K0$
преди 2 години
обратно няколко века назад ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още