IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната M&A активност счупи всички рекорди, надвишавайки 5 трлн. долара

Сделките за сливания и придобивания вероятно ще продължат и през следващата година

11:09 | 20.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Време е за бонуси

След година блокади топ инвестиционните банки на Wall Street принудиха M&A отделите си да се срещат с повече клиенти лично, за да спечелят изгодни договори за сливания на компании или за да ги защитават срещу набези от активисти инвеститори.

„Тази година сме напът да задминем 100 млрд. долара от такси от инвестиционно банкиране на световно ниво“, казва Бертхолд Фюрст, глобален съръководител на M&A отдела в Deutsche Bank.

“Има безпрецедентно търсене на почти всеки инвестиционен банков продукт“, допълва той.

След рекордна година банкерите сега очакват огромни бонуси в началото на 2022 г.

Разделянето на корпоративни империи и конгломерати се доказа като доходоносен бизнес и за инвестиционни банки.

През втората половина на годината General Electric , Johnson & Johnson и Toshiba са сред големите корпорации, обявили планове да разделят основния си бизнес на няколко подразделения.

Потокът от M&A сделки не показва признаци за забавяне, докато компаниите и инвеститорите бързат да подписват сделки преди възможни повишения на основните лихви.

До голяма степен се очаква разходите за заеми да се вдигнат през следващите месеци, като Федералният резерв на САЩ подсказа, че ще повиши лихвите през 2022 г., за да се справи с ускоряващата се инфлация. Въпреки това банкерите очакват M&A активността да остане стабилна.

„Не мисля, че само повишаване на лихвите ще бъде катализаторът, който ще забави M&A пазара“, коментира Майлс от Morgan Stanley.

Топ консултантите по сделки се тревожат, че Федералната търговска комисия на САЩ заема все по-враждебна позиция към M&A активността през последната година. Предложеното придобиване за 40 млрд. долара на британската компания за чипове Arm от Nvidia е сред последните сделки, които тя се опитва да блокира.

„Комисията и министерството на правосъдието вече отделят повече време от преди да оценят сделките, затова компаниите, преследващи M&A сделки, трябва да са готови да обсъждат сделките си с регулаторите предварително, във всеки един момент“, казва Кришна Веерарагхажан, партньор по M&A сделките в юридическата кантора Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP.

Той добавя, че компаниите ще трябва да чакат по-дълго за одобрение на сделките – до една година и половина спрямо обичайните 6-12 месеца – и трябва да се впуснат в сливане готови да оспорват.

На фона на всички неблагоприятни условия предстоящата година предлага множество възможности, тъй като пазарът за компании със специална цел за придобиване (SPAC) наскоро отново стартира с нови вписвания в Европа, след като попадна под регулаторен контрол в САЩ.

„Предвид частния капитал и кешът в SPAC света очакваме инерцията да продължи и през 2022 г.“, казва Филип Бек, ръководител на M&A отдела за Европа, Близкия изток и Африка в UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
поредната лоша новина.... еххх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още