IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от хоспитализация при омикрон е значително по-нисък

По-голямата заразност на този вариант обаче може в крайна сметка да доведе до повече тежки случаи

08:43 | 23.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Посетители на Коледния базар в Бремен. <em>Снимка:&nbsp;EPA/FOCKE STRANGMANN</em></p>

Посетители на Коледния базар в Бремен. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

Две проучвания в Обединеното кралство показват, че инфекциите с варианта Омикрон на коронавируса е по-слабо вероятно да пратят човек в болница, отколкото с варианта Делта, предаде AP.

Тези предварителни проучвания - едното в Шотландия, другото в Англия - бяха приветствани от експертите, които обаче предупредиха, че по-голямата заразност на този вариант може в крайна сметка да доведе до повече тежки случаи.

Анализ на лондонския Imperial College установява, че за хората, заразени с варианта омикрон, е около 20 процента по-малко вероятно да отидат в болница, отколкото тези, заразени с делта варианта. Този анализ включва всички случаи на Covid, потвърдени в Англия през първата половина на декември, в които вариантът може да бъде идентифициран: 56 000 случая на oмикрон и 269 000 случая на делта, предава БТА.

Отделно проучване от Шотландия, проведено от учени от Университета в Единбург и други експерти, стига до заключението, че рискът от хоспитализация е с две трети по-малък при омикрон, отколкото при делта. Но това проучване посочи, че близо 24-те хиляди случая на омикрон в Шотландия са предимно при хора на възраст от 20 до 39 години. Младите хора са много по-малко податливи към развиване на тежки симптоми.

Остава неясно дали намаленият дял на тежки случаи, наблюдавани при омикрон, се дължи на промяната на вируса, или изглежда по-лек, защото се сблъсква с хора с висок имунитет в резултат на ваксините

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ковид за дърти , за млади , за парясници и мераклии ... за всекиго според вкуса му ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още