IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антонио Гутериш: Войната в Украйна постави света в средата на перфектната буря

36 държави по света зависят от Украйна и Русия за повече от половината от вноса си на пшеница

19:46 | 14.04.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Светът е в средата на "перфектната буря" заради войната в Украйна, която може да опустоши развиващите се икономики, смята генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. В реч, публикувана на сайта на организацията, той коментира, че военният конфликт изостря три кризи - продоволствена, енергийна и финансова, което поставя в тежко положение уязвимите групи и бедните страни.

Гутериш припомня, че развиващите се страни вече са поставени под изпитание от кризи, за които нямат голям принос -  пандемията от коронавируса, климатичните промени и липсата на финансови ресурси.

В ООН посочват, че решението на тези три кризи е свързано с отворените пазари - устойчивите потоци на храни и енергоизточници не могат да бъдат осигурени по друг начин. "Трябва да бъдат премахнати ненужните рестрикции пред износа - сега не е време за протекционизъм", допълва Гутериш.

Колкото до енергетиката - тази криза трябва да бъде превърната във възможност и държавите да разработят схеми за увеличаване на резервите от горива, както и за намаляване на потреблението на изкопаеми горива и активиране на зелената енергетика.

"Световната финансова система има дълбоки джобове", каза още Гутериш и призова за по-широк достъп на развиващите се държави до средства.

Европа освен това е обхваната от най-бързо развиващата се бежанска вълна от Втората световна война насам. По данни на ООН към края на март около 10 млн. украинци са напуснали домовете си, бягайки от военния конфликт, като повече от  4 млн. са потърсили убежище в чужбина. В последните седмици обаче много от украинците започват да се връщат по домовете си.

Войната предизвиква и унищожението на инфраструктурата на Украйна.

Отражението на войната обаче е системно и глобално, предупреждава още Гутериш. Заради военните действия 1,7 млрд. души по света са изправени пред недостиг на храни, енергия и проблеми с финансовата система. 1/3 от тях вече са в подобна ситуация и войната в Украйна за тях означава задълбочаване на проблема.

36 държави по света зависят от Украйна и Русия за повече от половината от вноса си на пшеница, сред които са и едни от най-бедните и уязвими страни по света. В допълнение ситуацията се влошава още повече от ръста на цените - от началото на войната цената на пшеницата и на царевицата е много волатилна и е с поне 30% по-висока.

В същото време Русия е и основен енергиен доставчик и цената на петрола и природния газ е с над 50% спрямо миналата година. Цените на торовете се удвояват, посочи още генералният секретар на ООН.

В резултат на тези фактори инфлацията се ускорява, покупателната способност намалява, а перспективите пред икономическия растеж се свиват. Много региони са заплашени от стагфлация, предупреждава Гутериш и допълва, че поскъпващите храни са свързани винаги със социална и политическа нестабилност.

"Трябва да накараме оръжията да замлъкнат и да ускорим преговорите за мир. За хората в Украйна и за всички по света", коментира в заключение генералният секретар на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ооо, вчерашнорегистрирания тpoл копейник, няма ли да спуснат някоя нова опорка, че тая с биолабораториите я ломотиш от 2 дни. Впрочем, и у нас има биолаборатории навсякъде, изследват за ковид, грип и всякакви забилявания, май е време и нас да ни асвабадят, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
Борката
преди 2 години
Кого цитирам: Биолабораториите на САЩ в Украйна са изучавали възможността за разпространение на холера по водни пътища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
оон може изобщо да не ги цитирате... те кога са познали или са били полезни за нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още