IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Над 4 млн. души са напуснали Украйна от началото на войната

Повече от 2,3 млн. човека са пристигналите в Полша

13:53 | 30.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Украински бежанци на полската граница. Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Украински бежанци на полската граница. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Агенцията на ООН за бежанците обяви, че вече над 4 млн. души са напуснали Украйна след началото на руското нашествие в страната, предаде БТА.

Според новите данни, публикувани на сайта на Службата на върховния комисар на ООН за бежанците, повече от 2,3 млн. човека са пристигнали в Полша, но някои от тях са продължили за други държави или са се върнали в Украйна. Хуманитарни служители казват, че през последните дни намалява потокът от бягащи от войната, тъй като много хора очакват да видят как ще се развият събитията. Близо 6,5 млн. души са вътрешно разселените в Украйна.

Върховният комисар Филипо Ганди заяви, че в сряда ще пристигне в западния украински град Лвов, за да обсъди как да бъде засилена помощта за "хората, засегнати и прокудени от тази безсмислена война".

От 24 февруари, когато Русия започна войната, над 680 хиляди човека от Украйна са влезли в Румъния, над 387 хиляди - в Молдова и 364 хиляди - в Унгария, сочат официални данни от тези държави.

По данни на българските власти от 18 март на територията на България са влезли около 94 500 бежанци от Украйна, като 50 хиляди от тях са останали в пределите на страната. Около 55% от пристигащите у нас бежанци остават в държавата, обявиха от Оперативната координационна група, която отговаря за евакуирането и подслоняването на гражданите, бягащи от войната в Украйна.

Още в началото на месеца от ООН обявиха, че очакват до 4 млн. души да потърсят убежище в други страни „през идните седмици“ заради войната в Украйна.

Ходът на сраженията

По-рано през деня съветникът на украинския президент Олексий Арестович съобщи, че Русия прехвърля войски от Северна към Източна Украйна, за да се опита да обкръжи украинските сили в района на провъзгласените от сепаратистите в Донецка и Луганска област "републики".

Арестович обърна внимание, че Русия е оставила военни части близо до столицата Киев, за да бъде принудена украинската армия също да остави свои войници там.

В сряда сутринта заместник-кметът на украинската столица Микола Поворозник съобщи, че в околностите на Киев през нощта се е чувала артилерийска стрелба, но самият град не е бил обстрелван от руските въоръжени сили.

"Нощта премина сравнително спокойно", каза Поворозник пред националната телевизия на Украйна. Той обобщи, че са се чували сирените и екотът от стрелбата в околностите на Киев, но самият град не е бил обстрелван.

След новия кръг мирни преговори във вторник в Истанбул Русия обеща да намали своята "военна дейност" в Украйна в района на столицата Киев и северния град Чернигов. Преди няколко дни, в петък, тя обаче каза, че източният регион Донбас ще бъде приоритет на нейната "специална военна операция" в съседната страна.

"За момента, за съжаление не може да констатираме руснаците да намаляват интензивността на военните действия в посока Киев и Чернигов", каза днес съветникът в украинското министерство на вътрешните работи Вадим Денисенко, цитиран от Франс прес.

Той отбеляза, че някои руски военни части идват от територията на съседна Беларус. "Това прилича на ротация. . . повече, отколкото на пауза във военните действия", предположи Денисенко.

Той добави, че няколко руски ракети са били свалени от украинската противовъздушна отбрана над Киев тази нощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още