IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В страната са влезли около 94 хил. бежанци от Украйна, половината са останали

В България са регистрирани около 700 граждани на Украйна, потърсили международна закрила

18:03 | 18.03.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На територията на България към момента са влезли около 94 500 бежанци от Украйна, като 50 хиляди от тях са останали в пределите на страната. Около 55% от пристигащите у нас бежанци остават в държавата. Това обявиха на брифинг от Оперативната координационна група, която отговаря за евакуирането и подслоняването на гражданите, бягащи от войната в Украйна.

Досега в евросъюза 3,1 милиона са бежанците от войната в Украйна. В Полша броят им достигна 2 милиона, Румъния с над 600 хиляди, Унгария с 250 хиляди, Словакия с 210 хиляди души.

Важното е, че пикът, който беше между 5-8 март, е спаднал значително и дневният поток на хора в ЕС е около 100 000 души", каза началникът на кризисния щаб към Министерския съвет полк. Валери Рачев.

Общо 25 държави от ЕС са въвели режима на временна закрила, което по думите му е възможност натоварването в Източна Европа постепенно да се разпредели в целия съюз.

Около 25 хиляди са настанените у нас бежанци до момента за 85 хиляди нощувки. Тук не се включват хората и нощувките на индивидуална основа, коментира Рачев относно програмата за финансиране с 40 лева на ден за хотелиерите. 

Кризисните щабове във всички области са активирани и са готови. Всички получават поддръжка в случай на необходимост. Главна задача е да се отвори възможно най-бързо процес за наемане на работа.

Трябва ни кампания за пропагандиране на временната закрила на всеки, пристигнал от България. Този въпрос е ключов и е пътят към успешната интеграция, допълни  Рачев. Хората няма да изкарат една година в хотелите, трябва да намерим друго решение на въпроса, посочи той.

Голяма част от бягащите от войната в Украйна са настанени в големи хотели по Черноморието, съобщи Стоян Темелакиев, зам.-вътрешен министър. До всеки първоначален приемателен пункт е осигурен транспорт за лица, които пристигат у нас и не са ориентирани накъде да тръгнат. До този момент нямаме хора, които да са на улицата при неблагоприятни условия, посочи той.

На границата контролът е строг, разработен е и рисков профил с дадена преценка дали дадено лице би представлявало заплаха за националната сигурност.

Около 700 граждани на Украйна са регистрирани до момента, потърсили международна закрила. Има още толкова входирани молби, обясни Петя Първанова от Държавната агенция за бежанците. Статут за временна закрила са получили 150 бежанци от Украйна, като много скоро временна закрила ще може да се издава в териториалните поделения на Агенцията за бежанците, както и в териториалните структури на МВР.

Осигурен е безплатен жп транспорт на територията на България за украински граждани, каза Владимир Първанов от Министерството на транспорта.

В момента няма обърнали се към Дирекция "Социално подпомагане" по места, обясни Жулиета Върлякова от министерството на труда и социалната политика.

Лицата в риск имат право на еднократна помощ в размер на 375 лв. Ако се стигне до отоплителен сезон, те ще имат право на помощи за отопление, както и на помощи за отглеждане на деца.

Хората, които идват от Украйна, имат право на медицинско обслужване, ако са от уязвими групи. Осъществява се здравен контрол и превенция на граничните пунктове, каза Васил Пандов от Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Да се пъждосват тия и да вървят нах.и Те се го знаят къде е това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аман от копейнишки тpoлове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Аман от вувузели! Я малко тука да видим какво е генодиц? >> https://youtu.be/WoVvgTrOWmY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още