IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% украинските бежанци у нас искат да се включат в трудовия пазар

Около 55 хиляди легла в хотелски бази вече са заявени, каза министърът на туризма

16:17 | 14.03.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Около 80% от хората, идващи от Украйна в България, заявяват желание да се включат в трудовия пазар. Това каза по БНР министърът на туризма Христо Проданов. Той поясни, че засега проблемът е, че повечето от тях са жени с деца и първо трябва да се осигури възможност за детски градини за децата, за да могат майките да се включат на трудовия пазар. Проданов обаче не даде повече разяснения в тази посока.

Вече беше обявено, че бизнесът в България има готовност да наеме до 200 хил. души бежанци от Украйна във всички сфери на икономиката. Засега работодателите имат необходимост от машинни инженери, шофьори, строители, хора за текстилната промишленост, също така и в преработващата промишленост, селското стопанство, туризма.

От своя страна, държавата обещава осигуряване на възможности за облекчаване на условията за пребиваване и работа в България.

Относно финансовата помощ за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, регистрирани като търсещи убежище у нас, министърът каза, че първоначално парите ще са от бюджета на Министерството на туризма, а след това ще се търси възможност да се покрият тези средства с финанси от европейския бюджет. 

Според него шансовете това да се случи са големи. „Чакахме директивата на ЕП, за да можем да се съобразим с правилата, които тя налага. Една от точките в нея е точно това, че се дава възможност на държавите, осигурили подслон на бежанци, да могат да кандидатстват за средства", посочи министърът. 

В края на миналата седмица лидерите на Европейския съюз одобриха предложението от България за споделен фонд, който да поеме разходите около бежанската вълна от Украйна. Става дума за общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да плати разходите за тези бежанци, а не всяка държава да се бори самостоятелно, поясни от Версай премиерът Кирил Петков.

Министърът на туризма посочи, че предвидената от ведомството помощ е в рамките на три месеца, а сумата зависи от това колко хора ще имат нужда от тази закрила.

"Процедурата е отворена, постоянно се получава информация за нови места за настаняване да бъдат приобщавани към този процес. Около 55 хиляди легла вече са заявени, като техният брой продължава да расте", уточни още Проданов.

По думите му настаняването в хотели и къщи за гости на бягащите от войната в Украйна хора не е дългосрочен вариант, но е единствен в момента, позволяващ бърза реакция, за да им бъде помогнато.

Припомняме също, че министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обясни, че бежанците от Украйна в България не получават директно пари. Мярка е предвидена за този, който настани украинските бежанци. Финансовата помощ от 40 лева се отпуска на юридическото лице, регистрирано по закона за туризма, което ги настанява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Този украински бежанец от снимката (с камуфлаж и калашник), към нашата граница ли се е запътил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още