IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лорер: В България няма директна финансова помощ за украински бежанци

Ако се налага, мярката за настаняване на бежанци у нас може да бъде удължена, каза министърът на иновациите и растежа

12:39 | 11.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Бежанците от Украйна в България не получават директно пари. Мярка е предвидена за този, който настани украинските бежанци. Финансовата помощ от 40 лева се отпуска на юридическото лице, регистрирано по закона за туризма, което ги настанява. Това разясни по Нова телевизия министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Сумата е изчислена след разговори с хотелиерите.

„Той трябва да бъде юридическо лице и да бъде регистрирано в Министерството на туризма, за да може да си получи парите накрая на всеки месец, въз основа на това колко бежанци е настанил”, поясни министърът.

Той допусна, че е възможно мярката да бъде удължена. „Ние сме готови да удължим тази мярка, ако се налага. Заедно с това се надяваме, че дипломацията и икономическият натиск върху Русия ще надделеят и конфликтът ще приключи дотогава”, смята министърът на иновациите и растежа.

Министърът допълни, че самите бежанци не взимат парите на ръка. „Други европейски държави имат обратната мярка - механизми да раздават помощи на самите бежанци. Ние не го правим така. Засега в България няма предвидена директна финансова помощ към самите бежанци”, подчерта Лорер.

Той обясни какви мерки ще предприеме държавата за бежанците, идващи от Украйна. „Идеята е Агенцията за бежанците да се разположи по границите, надявам се вече мобилните екипи да са достигнали, така че всеки, който влиза в страната, да получи такава регистрация”, каза министърът. 

Регистрацията в статута на временна закрила е общоевропейска и важи за всички украински бежанци, идващи на територията на Европа. „Те ще могат да получават всички права и на трудовия пазар, и на социалните, и на здравните системи за определен период от време, докато важи статутът на временна закрила”, подчерта министърът. И допълни, че украинските граждани имат пълна свобода на придвижване в Европейския съюз - временната закрила не ги ограничава, а документи не се задържат.

При пристигане на украинците на границите ни Лорер заяви, че хората биват упътвани. По време на регистрация служителите на Агенцията за бежанците, установявайки къде искат да отидат, ще им кажат къде се намират центровете по градове”, обясни той. Щабът за бежанците подготвя единен портал, където ще бъде достъпна такава информация.

Министърът коментира и ефекта на войната върху българската икономика, посочвайки, че прогнозата за инфлацията е, че тя ще продължи и ще се успокои, ако се успокои изобщо, към края на годината.

В оптимистичния сценарий  войната свършва до месец, след което започва интензивно възстановяване, както се случи след COVID кризата. В другия - войната се протака и ние като общество трябва да сме готови да бъдем всички заедно - и управляващи, и опозицията да работим за стабилността”, коментира още Лорер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
LaCosta
преди 2 години
"Бежанците от Украйна в България не получават директно пари."не получават пари, а получават директно хотелска услуга за 1 200 лв на човек на месец - стая или апартамент с почистване!А на българите, които живеят под наем кой ще им поеме наема и ще им прати чистачка? Кой ще им обзаведе жилището? Кой ще им го поддържа? Кой ще им плати сметката за вода, ток, парно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още