IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се налагат промени в трудовото законодателство заради бежанците от Украйна

Бежанците с доказан български произход могат да ползват всички услуги, които са валидни за български граждани, каза Георги Гьоков

16:01 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Няма нужда от промени в трудовото ни законодателство по отношение на трудовата миграция и трудовата мобилност за посрещането на бежанци от Украйна в България. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в рамките на заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Министърът отговаря на актуални въпроси на народни представители, които бяха почти изцяло насочени към темата за бежанците от Украйна.

Няма нужда от промени в законодателството, защото сме транспонирали почти всички европейски директиви, съвсем скоро бяха направени и промени в закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, каза Гьоков.

Той отбеляза, че в щаба към правителството участници от всички министерства правят преглед дали има нужда от промени в законодателството и ако има – ще се предложат на Народното събрание. 

Министърът потвърди, че по-голямата част от пристигащите в България са майки с деца и заяви, че те ще могат да ползват медицински и социални услуги, настаняване в детски ясли и градини, като се мисли за решения във връзка с недостига на детски градини, който има у нас.

Георги Гьоков припомни, че днес са приети две постановления на Министерския съвет - за остойностяване на настаняването на украинските граждани, както и за възможността на всички, идващи от Украйна, да ползват до 31 март социални и други услуги, които ползват и българските граждани, докато изберат своя статут – на туристи или хуманитарен статут.

Бежанците от Украйна с доказан български произход нямат проблем да ползват всички услуги, които са и за български граждани, допълни Гьоков.

Очаква се миграционният натиск към България да се увеличи, като към момента не е много сериозен – над 20 хиляди души са останали в България от преминалите над 30 хиляди, но се очаква той да стане по-сериозен с осигуряването на хуманитарни коридори, каза министърът на труда.

Гьоков допълни, че на румънската и полската граница миграционният натиск е голям, там се настаняват в палатки, а в България към този момент украинските граждани направо се приемат в центрове, настаняват се и в хотели. Гьоков изрази надежда да успеем да запазим това настаняване и в бъдеще при ускоряване на потока.

Социалният министър посочи, че капацитетът за регистриране на бежанци у нас към момента е 30 души на ден. Затова се изготвят механизми за ускоряване на процедурата по регистрация.

Очакванията са бежанците от Украйна в България да са около 300 хиляди. Тяхното настаняване по бази и хотели е в компетенциите на сформирания щаб и Агенцията за бежанците.

Що се отнася до социалните условия в бежанските центрове, министърът каза, че ще се инициират проверки.

Работи се по регионален анализ за нуждите на турдовия пазар конкретно за бежанците от Украйна. Има недостиг, но на квалифицирана работна ръка, заяви министърът на труда и социалната политика.

Министерството на труда и социалната политика ще се включи в разработването на национална програма за заселване в България на граждани от трети страни с български произход, каза още Георги Гьоков. Той одобрява и идеята за освобождаване от данъци за дарения на хранителни помощи. 

Бизнесът в България официално обяви готовност да наеме до 200 хил. души бежанци от Украйна във всички сфери на икономиката. Засега работодателите имат необходимост от машинни инженери, шофьори, строители, хора за текстилната промишленост, също така и в преработващата промишленост, селското стопанство, туризма.

От своя страна държавата обещава осигуряване на възможности за облекчаване на условията за пребиваване и работа в България.

Работодателите обаче имат своя позиция как практически да стане интеграцията на украинските граждани, избрали страната ни за убежище от войната. Те искат осигуряването на работа да е от страна на бизнес средите у нас, но социалните условия, здравеопазването, образованието за децата, които пристигат у нас, трябва да са ангажимент на държавата.

Работодателите у нас поискаха промени в законите за чужденците и за трудовата миграция, които трябва да са и в контекста на общоевропейски решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още