IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се е споразумял да предостави временна закрила на бежанците от Украйна

Повече от 870 хил. души са избягали от страната за седмица

19:29 | 03.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Униан</em></p>

Снимка: Униан

Европейският съюз (ЕС) се е споразумял да предостави временна закрила на бежанците, бягащи от войната в Украйна, съобщиха официални лица след среща на вътрешните министри на блока.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, която присъстваше на срещата, написа в Twitter, че това е "историческо решение", предава БГНЕС.

"ЕС ще предостави временна закрила на всички, които бягат от войната в Украйна", заяви френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен.

"ЕС застава като единен фронт за спасяване на животи", пише още Йохансон. 

Съгласно мярката, която ще се прилага за украински граждани, както и за чужденци, които са били дългосрочно пребиваващи, бежанци или търсещи убежище в Украйна, ще се предоставя правото да живеят, учат и работят в целия блок до три години. Успоредно с това те биха могли да кандидатстват и за дългосрочно убежище.

Чуждестранните студенти и временни работници, които бягат от Украйна, няма да получат пълна защита, но ще им бъде позволено да преминат в блока и след това да бъдат репатрирани, освен ако няма „пречка“ за тях да се върнат в родните си страни.

В Украйна пребивават доста студенти от Азия и Африка и временни работници, някои от които съобщават за дискриминация от украинските власти, докато се опитват да избягат от страната.

Според Агенцията на ООН за бежанците повече от 870 хил. души са избягали от Украйна от началото на руската инвазия в страната. Очакванията са бежанците от страната да достигнат 4 млн. души. Преобладаващото мнозинство отива в съседните страни от ЕС - Полша, Унгария, Румъния и Словакия, както и в Молдова. Много от тях заминават и за държави с по-голяма украинска диаспора, например България, Чехия, Германия, Италия, Испания.

ООН предупреждава още, че дислокацията на толкова много хора може да се превърне в най-голямата бежанска криза в Европа през този век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
гевендиева , я у лево ... и 'юристка стана ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
А такааа- КИШИНЕВ, 03.03.2022 19:29 (БТА) Република Молдова официално кандидатства днес за присъединяване към Европейския съюз. Президентът Мая Санду подписа съответния документ, съобщи правителството в своя канал в Телеграм, специално отворен за комуникация с граждани и медии по време на извънредното положение, въведено в страната заради ситуацията в съседна Украйна.Това е ТРЕТАТА държава, която ЗАРАДИ руската агресивна война в Украйна, иска присъединяване към ЕС- засега са Украйна, Грузия и сега- Молдова... Руските '' застъпници'' могат ли да дадат логично обяснение на този факт, м...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още