IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моника Богданова: Психотерапевти ще оказват подкрепа на украинските бежанци

Когато се даде пространство и възможност за разговори, всяка травма е поносима, смята председателят на Българска асоциация по психотерапия

20:45 | 15.03.22 г.
Моника Богданова: Психотерапевти ще оказват подкрепа на украинските бежанци

Българската асоциация по психотерапия е в ход да популяризира работата си и да направи списък от специалисти, които биха се включили в подкрепата на украинските бежанци.Това обяви в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria проф. Моника Богданова, председател на Българска асоциация по психотерапия.

Тя съобщи, че всеки, който има нужда от подкрепа, още сега може да намери информация на сайта за психотерапевтите, както и с какви езици те работят.

„Няма колега, който да откаже да се включи, стига да се преодолее езиковата бариера”, подчерта проф. Богданова.

Тя е на мнение, че това, което се случва, трябва да бъде разказвано през истината.

„Дори малките деца да не могат да разберат какво е война, те усещат тревогата, паниката, отговорността, която се стоварва изведнъж върху плещите на родителите им и е много важно това да бъде назовано. Много често родителите не могат да намерят думи, защото самите те не са наясно какво трябва да правят. Не се ли отработи травмата обаче, винаги би имало последици“, предупреди проф. Богданова.

Тя е убедена, че сега е момент за изобретяване на "острови на спокойствието". „Родителите трябва да имат идея какво прави семейството спокойно. Децата реагират по свой начин, те не могат да кажат "в паника съм, ядосан съм, тъжен съм". Те могат да реагират през тялото си", коментира психотерапевтът.

Проф. Богданова съветва хората повече да разговарят помежду си. „Трябва да се говори, защото когато нещо стане тайна, тогава идват проблемите. Когато се даде пространство и възможност за думи, всяка травма е поносима“, смята тя.

Кога възрастните трябва да се обърнат към специалист, който да им помогне да излязат от посттравматичния стрес? Още за това как да се окаже психологическа помощ на децата и майките от Украйна може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още