IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рециклирай, не добивай

Проучване изчислява, че глобалните обеми на изхвърлена електроника само през 2021 г. достигат 57 милиона тона

15:00 | 08.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Рециклирането на електронни отпадъци трябва да бъде засилено спешно, тъй като добивът на благородни метали за създаване на нови джаджи е неустойчив, алармират учени, цитирани от BBC.

Проучване изчислява, че глобалните обеми на изхвърлена електроника само през 2021 г. достигат 57 милиона тона.

Британското Кралско химическо общество (RSC) посочва, че са необходими ясни глобални усилия за обработка на тези отпадъци. 

RSC провежда кампания, за да привлече вниманието към неустойчивостта на продължаването на добива на метали, използвани в потребителските технологии. В него се посочва, че геополитическите вълнения, включително войната в Украйна, са причинили огромни скокове в цената на материали като никел, ключов елемент в състава на батериите за електрически превозни средства.

Тази пазарна нестабилност причинява "хаос във веригите на доставка", свързани с производството на електроника. В комбинация с нарастването на търсенето, това води до увеличаване на цената на лития - друг важен компонент в технологията на батериите - с почти 500% между 2021 и 2022 г.

В същото време други жизненоважни елементи се изчерпват.

„Нашите навици за потребление на технологии остават силно неустойчиви и ни излагат на риск от изчерпване на определени суровини, от които се нуждаем“, предупреждава проф. Том Уелтън, президент на RSC, добавяйки, че тези навици „продължават да изострят щетите за околната среда“.

Проучването изрежда и елементите в смартфоните, които могат да бъдат изчерпани през следващия век. Един от тях е галият, който се използва в медицинските термометри, светодиодите, соларните панели, телескопите и е известен със своите противоракови свойства.

Друг такъв елемент е арсенът, който намира приложение при фойерверките, при изграждането на редица сплави, особено по отношение на акумулаторите и боеприпасите.

Според RSE среброто е друг метал, който е заплашен от изчерпване. Групата споменава още индий, итрий и тантал.

В същото време количеството генерирани електронни отпадъци нараства с около два милиона тона всяка година. Малко под 20% от тях се събират и рециклират.

„Необходимо е правителствата да подобрят инфраструктурата за рециклиране и технологичните предприятия, както и да инвестират в по-устойчиво производство“, категоричен е проф. Уелтън.

Ново проучване на RSC също разкри нарастващото търсене от страна на потребителите на по-устойчиви технологии. В онлайн анкета, засягаща 10 000 души в 10 държави, 60% от респондентите споделят, че е по-вероятно да преминат към конкурент на предпочитаната от тях технологична марка, ако знаят, че продуктът е направен по устойчив начин.

Проучването също така показа, че хората не знаят как да се справят със собствените си електронни отпадъци. Много респонденти посочват, че се притесняват от ефекта върху околната среда от неизползваните устройства, които имат в домовете си, но не знаят какво да правят с тях.

Елизабет Ратклиф от RSC заяви пред BBC, че "много от нас несъзнателно трупат благородни метали в домовете си", в стари телефони и неработещи компютри.

„Производителите и търговците на дребно трябва да поемат по-голяма отговорност“, смята тя. „Цялата тази нестабилност във веригите на доставка наистина само потвърждава факта, че се нуждаем от кръгова икономика за тези материали. В момента ние просто ги добиваме от земята постоянно“, добавя Ратклиф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още