IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е изправена пред нов екологичен проблем с метана заради Алжир

Най-голяма интензивност има при компресорна станция край град Хаси Р’мел в Алжир - най-големият доставчик на газ на Европа след Русия и Норвегия

16:35 | 12.06.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Огромно газово находище в Северна Африка, на което Европа залага, за да компенсира намалените руски доставки, рискува да усложни климатичните цели на блока.

Обектът, намиращ се в Алжир, изпуска метан – силен парников газ, вече близо четири десетилетия, показва анализ на сателитни данни от учени на испанския Политехнически университет във Валенсия, спонсориран от Greenpeace. Заключенията подчертават ефекта върху околната среда на страната, която осигурява около 8% от вноса на газ в Европа и е най-големият доставчик на континента след Русия и Норвегия.

Най-силните и трайни следи от отделени емисии са били проследени до компресорна станция край град Хаси Р’мел, която помага за преноса към Европа.

Разположението на обекта в Алжир. Графика: Bloomberg LP

Алжир има третият най-висок интензитет на производство на метан сред водещите световни доставчици на петрол и газ, показват данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ). А самият басейн на Хаси Р’мел е признат като активна метанна зона от учени, които са изследвали сателитните данни.

Последният анализ обаче увеличава натиска върху Европейския съюз, който иска да затегне контрола върху течовете на парниковия газ както на своя територия, така и от ключовите си източници извън блока.

„Опасното сега е, че Алжир държи повече карти“, защото усилията на ЕС да намали зависимостта си от руско изкопаемо гориво го правят по-зависим от други доставчици, коментира Антоан Вагнер-Джоунс от BloombergNEF.

Метанът има 84 пъти по-разрушителен ефект от въглеродния диоксид в краткосрочен план, ако бъде освободен директно в атмосферата. по тази причина спирането на изтичания е основен приоритет за някои правителства. Алжир обаче не се присъедини към повече от 100 страни, подписали през ноември ангажимент за намаляване на емисиите си с 30% до 2030 г. в рамките на форума COP26.

Sonatrach – алжирската петролна и газова компания, която оперира газовото находище в Хаси Р’мел, посочва, че според собствени оценки отделяните емисии са „много по-ниски от това, което е обявено на други места“.

„Намалихме емисиите изгорели газове от 9 млрд. на 3 млрд. куб метра на година“, казва Туфик Хакар, главен изпълнителен директор на Sonatrach. „Също така искам да подчертая, че включваме във всички наши договори с нашите партньори компенсирането на изгорелите газове“, допълва той.

По думите на Хакар от Sonatrach са имали среща с представители на Световната банка, които са заявили, че техните оценки и методология „са добри“.  Очаква се скоро Sonatrach да публикува нови резултати, в партньорство с Алжирската космическа агенция, които да подкрепят изчисленията на терен, казва той.

Изчисляването на емисиите от басейни за добив на полезни изкопаеми може да бъде трудно, защото честотата на сателитните наблюдения над даден географски регион може да е на 24 часа или дори по-рядко.

Басейнът в Алжир е отделил около 939 хил. тона метан миналата година, което е увеличение от цели 67% спрямо предходната година, показват данни на геоаналитичната компания Kayrros SAS. Този обем метан има приблизително същия краткосрочен ефект върху климата като емисиите за година от 17 млн. автомобила в САЩ.

ЕС сигнализира по-рано през месеца, че ще се опита да работи за декарбонизация с Алжир, като фокусът ще е върху намаляване на емисиите метан. Единият вариант е създаването на т. нра. „вие събирате, ние купуваме“ програми с партньорски страни, при които блокът ще купува газ, който иначе би бил изпускан или изгарян.

Около 46 млрд. куб. м метан всяка година се губят заради ненужно изпускане или изгаряне, които компаниите прилагат за безопасност или когато няма къде да съхраняват газа, показват данни на МАЕ. Това е почти една трета от това, което ЕС в момента внася от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Само за протокола: точно сега ли ЕС се сети, че газа от Алжил не бил 'зелен'. Той от години се внася?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Импо, ти сам на себе ли отговаряш :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
ми нали требе да се еВВе маммата на ЕС ... "*** EU" e ти го проблема ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
potentielle_energie
преди 1 година
Лактобацилус булгарикус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
potentielle_energie
преди 1 година
Четири и палавинаа криви тараби станаа проблем от коги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
А че ти нима не вярваш? Очевидно е - метанът затопля. Не помниш ли в мезозойската ера колко беше горещо? Чак в Сибир по крайбрежието на Северният (тогава неледовит) океан растяха палми и зрееше бананго !!! Това беше заради динозавърите. Ти представяш ли си: едно динозавърище 38 метра - като се намуа с осем тона зеленаш - после като пpъднe - какво става? Освен локално земетресение, и екологическа катастрофа ставаше !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Нищо, на зима ще се топлим не с точец или парно, но с хитът: "Нема нафта, нема газ: дядя Вова - п*д*рacт !!!" Хихихих.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Какво бе, ти и в смъртоносното влияние на кравешкото пръцкане ли вярваш? Най-страшното за планетата и за бъдещето - двата основни продукта от съществуването на ЖИВИТЕ СЪЩЕСТВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
а защо пишеш по теми, по които си тотално некомпетентен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Метанът има 84 пъти по-разрушителен ефект от въглеродния диоксид в краткосрочен план === Ами да забранят метана и въглеродния двуокис. Последният трябва да бъде унищожен до нула. Щото, таквозинака, много льош газ. А Остап Бендер завистливо се върти в гроба си - той такова чудо, да продава въздух за пари, не беше се сетил да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още