IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата в Мадрид не е краен срок за решението за разширяване на НАТО

Турция държи на своите искания към Финландия и Швеция

16:58 | 04.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в края на юни в Мадрид, не е краен срок за вземане на решение относно кандидатурите на Швеция и Финландия за членство, на които Турция се противопоставя, каза говорителят на турския президент, цитиран от Ройтерс.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към западния отбранителнителен алианс миналия месец в отговор на руската инвазия в Украйна. Но техните кандидатури се сблъскаха със съпротивата на Турция, която ги обвини, че подкрепят кюрдските бойци.

Въпреки че двете скандинавски страни заявиха, че преговорите за решаване на спора ще продължат, президентът Тайип Ердоган в сряда каза, че Анкара не е получила никакви отговори на исканията си, включително за спиране на подкрепата за групировки, които Турция смята за терористични, за премахване на оръжейното ембарго срещу Анкара и екстрадиране на заподозрени, които страната търси.

Говорейки пред държавната Анадолска информационна агенция по време на посещение в Мадрид, говорителят на Ердоган и главен съветник по външна политика Ибрахим Калин повтори, че напредъкът на кандидатурите за членство зависи от това как Швеция и Финландия ще отговорят на турските искания.

„Не се виждаме във времеви ограничения като срещата на върха на НАТО“, коментира Калин, добавяйки, че макар срещата на върха да е важна за решаването на общи въпроси като нахлуването на Русия в Украйна и сътрудничеството в рамките на алианса, потенциалните съюзници трябва да предприемат стъпки за облекчаване притесненията на настоящите членки.

„Не се чувстваме подложени на натиск от времето, като: „нека свършим това до срещата на НАТО“. Това, което е важно тук, е Швеция и Финландия открито, ясно и конкретно да изложат какви стъпки ще предприемат по отношение на борбата с тероризма“, допълва той.

Всяка кандидатура за присъединяване към НАТО изисква подкепа от всичките 30 членки. Турция, която е съюзник в НАТО от повече от 70 години, заяви, че няма да промени мнението си, освен ако скандинавските страни не предприемат „конкретни стъпки“ по отношение на нейните опасения.

По време на посещение във Вашингтон тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че ще свика представители на Финландия, Швеция и Турция в Брюксел в близките дни, за да обсъдят въпроса. Лидерите на НАТО ще се съберат на 29-30 юни в Мадрид. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още