IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачно и несигурно: МВФ понижи за трети път прогнозата си за световния БВП

Въпреки че все още e налице растеж, рисковете са осезаемо в посока надолу, предупреждават от фонда

18:10 | 26.07.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за световния икономически растеж за тази и следващата година, предупреждавайки за риск светът скоро да се окаже на прага на рецесия.

Световното икономическо разширяване вероятно ще се забави до 3,2% тази година, което е под очакваните 3,6% през април и 4,4% през януари, става ясно от актуализираните данни на фонда, публикувани във вторник.

Сериите на лихвени увеличения, започнати от централните банки в опит да се пребори ускоряващата се инфлация, се очаква да се усетят през 2023 г., когато икономическият ръст ще се забави още до 2,9%.

Прогнози по региони. Графика: МВФ

И макар все пак налице все още да е положителен растеж, то това не е голямо успокоение, когато става въпрос за растящите притеснения за намаляващ ръст и дори рецесия в някои от водещите икономики при ускоряване на ръста на цените, който изяжда приходите, спестяванията и печалбите, посочва Bloomberg.

„Прогнозата се помрачи значително от април насам. Светът може скоро може да се окаже на ръба на световна рецесия – само две години след последната“, посочва Пиер-Оливие Гуранша, главен икономист на МВФ.

Потребителските цени се увеличават по-бързо от очакваното, като според фонда инфлацията ще се ускори дори още повече тази година на фона на по-скъпите храни и енергоизточници, както и оставащия дисбаланс при търсенето и снабдяването. Според МВФ измерителят на потребителските цени ще нарасне с 8,3% тази година, което ще е най-големият скок от 1996 г. насам. През април оценката бе за 7,4%.

Рисковете, които фондът очерта в априлското издание на прогнозите си, са се материализирали, става ясно още от актуализацията. Тези опасности включват влошаване на войната в Украйна, ескалиране на санкциите срещу Русия, както и по-остро от очакваното забавяне в Китай, появили се нови огнища на коронавируса и инфлацията, която принуди централните банки да увеличат лихвите.

В същото време рисковете за новите прогнози също са преобладаващо в посока надолу, посочват от МВФ. Сред тях е притеснението за възможно „внезапно спиране“ на европейския внос на газ от Русия заради войната в Украйна, влошаване на инфлацията и допълнително ескалиране на имотната криза в Китай.

Подробна прогноза по региони. Графика: МВФ

Прогнозите за американския растеж понасят най-голям удар. МВФ свива с 1,4 процентни пункта спрямо април оценката си до 2,3% заради забавянето на растежа по-рано тази година, намалената покупателна сила на домакинствата и затягането на паричната политика.

Прогнозата за 0,6% растеж на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2023 г. на годишна основа „ще направи изключително трудно избягването на рецесия“, посочват от МВФ.

Фондът също така понижи прогнозата си и за китайския икономически растеж с 1,1 процентни пункта до 3,3%. Сред основните причини са задълбочаващите се проблеми в имотния сектор на страната, както и ограниченията заради новите огнища на Covid-19, които допълнително се отразяват и на веригата на доставки.

Политически приоритети

Ограничаването на инфлацията чрез затягане на паричната политика трябва да е първи приоритет на властите, посочват от фонда.

Това „неминуемо ще има реална икономическа цена, но забавянията само ще я увеличат“.

И при наличието на дълг на развиващите се държави на многогодишни върхове, то увеличението на разходите по заеми и обезценяването на валутните курсове ще прави деноминираните в долари задължения все по-трудни за обслужване. Световната банка посочва, че около 60% от най-бедните 75 държави в света са в риск от дългови кризи, а това на свой ред се разпростира и към страните със средни доходи.

От МВФ посочват, че поставят „необичайно силно ударение“ върху сценариите с влошаващи се рискове в своята актуализация.

„Ако допълнителни сътресения ударят световната икономика, икономическите резултати ще са дори още по-лоши“, казват още от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
Направо евтиния ,викаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Платена *** некадърна , къде да гледам бре ?! Тва в рассия ли е цената ?! Кво ме боли мен за кeнефa ?! Отварям хъб балкан - $1600 за илядо . Отварям полската газова - и тя толкова , отварям испанската - $1300 за илядо кубика . Ти кат се зобиш с некви небивалици , що ги плющиш наред ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Биржевые цены на газ в Европе на закрытии торгов достигли почти $2240 за 1 тыс. куб. м, свидетельствуют данные ICE.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 1 година
Дори в този вид е прекалено оптимистично виждането на МВФ, по скоро бих сложил по един минус пред всичките тези цифрички за 2022 и 2023 специално за ЕС и САЩ. Като цяло ще имаме една хубава здравословна рецесия, но това не е края на света или пък ще има някакъв апокалипсис, после фондамента ще е далеч по здрав, ако разбира се Италия изкара без да се стига до гръцкия сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Платена мaстия , пише се превиши , туй първо . А второ - що лъжеш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Цената на газа в Европа при закриването на търговете превиси $2200.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
Кончаловски: Eвропейците ще пътуват при нас, за да си спомнят как беше при тях. ........... натам отиват работите , ше има екскурзии за къпане ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Що бе? Ще има победа на демокрацията по цял свят! Трябва да е светло и оптимистично. Що не е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 година
като най мрачно ще е руската-кочинааа! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още