IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидираните продажби на Химимпорт намаляват със 7% на годишна база

Консолидираната печалба нараства с 5% до 35,2 млн. лв.

09:04 | 31.05.10 г.
Консолидираните продажби на Химимпорт намаляват със 7% на годишна база

Консолидираните продажби на Химимпорт АД намаляват със 7% на годишна база до 141 млн. лв. за първото тримесечие на 2010 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Приходите от продажба на продукция са силно засегнати, като намаляват със 79% на годишна база до 6,25 млн. лв. за първото тримесечие на 2010 г.

Внушителен ръст с 401% до 40,8 млн. лв. отчитат продажбите на стоки, а с спад от 17% се наблюдава при продажбите на услуги.

От компанията са посочили, че след фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г. обемът на световната търговия и производство се свиват значително, като например за България натоварването на производствения капацитет на промишлените предприятия намалява от 75% през 2008 г. на 70% през първите месеци на 2009 г.

Не са публикувани данни конкретно за дружествата на Химимпорт АД, по-големите от които са ТБ ЦКБ, застрахователната компания Армеец, авиокомпаниите България Еър и Хемус Еър, Параходство БРП, Проучване и добив на нефт и газ, Зърнени храни България, Св. Св. Константин и Елена, ПОАД ЦКБ Сила ЗАЕД ЦКБ Живот и други.

В междинния си доклад дружеството споменава, че с приемането на България в ЕС от 1 януари 2007 г. страната е станала значително по-атрактивна за чуждестранни инвестиции и се е улеснило значително извършването на дейност в страната на чуждестранни и най-вече на европейски компании. Това се отнася особено за стратегическия за групата сектор на финансовите услуги, поради възможността на кредитни, застрахователни и други финансови институции, лицензирани в други държави членки на ЕС, да извършват директно дейност в България при условията на свободно предоставяне на услуги.

Силната конкуренция е особено характерна за пазара на финансови услуги, в който оперират някои от основните дружества на групата.

Компанията отчита ръст на консолидираната печалба с 5% на годишна база до 35,2 млн. лв. за първото тримесечие на 2010 г.

За последните 12 месеца обикновените акции на дружеството поевтиняват с 4,61% до 2,194 лв. за акция и 330 млн. лв. пазарна капитализация. Пазарната капитализация на привилегированите книжа на компанията е 209 млн. лв., като от началото на борсовата им търговия те са без изменение в цената от 2,35 лв.

Общо дружеството има пазарна капитализация от 539 млн. лв., като привилегированите акции задължително ще се конвертират в обикновени до края на 7-мата година от издаването им.

Свързани компании:

Химимпорт АД - привилегировани акции - падежирали през юни 2016 г.(6C4P)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още