IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТФЕЦ Никопол на Енемона купува парцела, върху който ще бъде изграден

Продавач в сделката за 184 хил. лв. е Фонд за инвестиции в недвижими имоти - ФИНИ АДСИЦ

10:45 | 14.06.10 г.
ТФЕЦ Никопол на Енемона купува парцела, върху който ще бъде изграден

ТФЕЦ Никопол АД да закупи от Фонд за инвестиции в недвижими имоти - ФИНИ АДСИЦ парцел от 9,1 дка в близкото до Никопол село Черковица за 184 хил. лв., гласи една от точките за насроченото на 14 юли 2010 г. общо събрание на АДСИЦ-а. Поканата за събранието на акционерите е публикувана чрез Бюлетин Investor.bg.

И двете дружества са част от икономическата група на Енемона АД. Върху парцела ще бъде изграден ТФЕЦ Никопол, уточниха от Енемона за Investor.bg.

Елекроенергията от биомаса се изкупува на преференциални цени, подобно на тази от фотоволтаици, мини-ВЕЦ и вятърни генератори.

Инвестицията предвижда енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса чрез когенерационна централа. Горивото, с което ще работи централата, ще се състои от 90% слама и 10% други селскостопански отпадъци, в това число царевичак, лозови пръчки, отпадна дървесна биомаса от овощни градини и др.

Планирана е обща мощност на централата е 50 MW, като при производство на електроенергия мощността е 15 MW. Предвижда се при интерес с пара да бъде захранван завода за преработка на картон Майр-Мелнхоф Никопол АД. Също така е възможно и топлоснабдяване на сгради в Никопол.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля да отпусне заем на Енемона за строителството на централата в Никопол, като осигури 70% от общо необходимите 120 млн. лв. инвестиции.

Свързани компании:

Енемона АД - привилегировани акции(E4AP)

Фонд за инвестиции в недвижими имоти - ФИНИ АДСИЦ(FINI)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още