IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларпро: До 3 години слънчевата енергия ще струва колкото конвенционалната

В момента пазарът на фотоволтаични панели е балансиран, заяви Николай Беров, изпълнителен директор на Соларпро Холдинг

15:10 | 17.06.10 г.
Николай Беров. Снимка: Личен архив
Николай Беров. Снимка: Личен архив

Николай Беров е заместник-председател на борда на директорите и съакционер в Соларпро Холдинг АД. Притежава над 14-годишен опит на ръководни позиции в големи електронни компании, специализирани в екологични и зелени проекти. Участва в разработването и управлението на мащабни индустриални проекти, осъществявайки цялостен контрол по разработването и изпълнението им. Завършил е Технически Университет в София, има серия допълнителни специализации като MBA от университета в Чадуик, САЩ. От 2007 г. до момента е изпълнителен директор на Соларпро ЕАД, където разработва проект за производство на тънкослойни фотоволтаични панели с капацитет 18 MW годишно. За периода 1997-2007 г. е изпълнителен директор на EPIQ ООД, част от EPIQ n.v. Group. Той развива компанията в България и разработва серия от мащабни проекти в сферата на автомобилната електроника с оборот от над 100 млн. евро. Преди това е заемал позицията индустриален мениджър на EPIQ Груп, където е отговорен за развитието и надзора на индустриалните мощности на EPIQ в страни като Мексико, Франция, Чехия. Бил е изпълнителен директор на Сигма Делта България ООД, консултант на Coopers&Lybrand по повод намерения за участие на чуждестранни инвеститори в приватизационни сделки. Кариерата му започва като технически директор на Микроелектроника, Ботевград, през 1977 г., където работи до 1990 г.

Във връзка с течащата процедура по замяна на акции от Каолин АД за такива в Соларпро холдинг АД,  потърсихме повече информация за перспективите пред дейността на компанията за възобновяеми енергийни източници.

Г-н Беров, доколко фотоволтаичните ви централи са рискови, предвид критиките към високата цена на електроенергията от тях?

Рисковете идват от повърхностното отношение, неразбирането и негативното отношение към ВЕИ като цяло. Слънчевата енергия копира кривата на сезонността и кривата на потреблението, т.е. производството на електроенергия е най-голямо в пика на потреблението и на дневна, и на сезонна база. Това решава редица трудности и пречки, които останалите енергоизточници изпитват и които натоварват допълнително системата. Това в дългосрочен план гарантира силното развитие на слънчевите електроцентрали.

За да се намалят спекулациите във ВЕИ сектора като цяло, надлежната и своевременна информираност е от изключително значение. Добре е да се знае, че изграждането на фотоволтаични централи в страната може да способства за децентрализирането на енергийната система и създаването на т.нар. умни мрежи. Това ще облекчи условията за изграждане на малки енергийни мощности, в това число и покривни инсталации. Ще е от полза за енергетиката като цяло. Изграждането на по-малки като мощност, но много на брой слънчеви централи ще благоприятства баланса на енергийната система, ще повиши енергийната независимост. И понеже усредненият добив на електроенергия от по-голяма територия е относително стабилен, е добре слънчевите централи да се разпределят равномерно върху цялата територия на страната. Така ще има по-малка нужда от балансиране на производството на електроенергия.

Какви са очакванията ви за печалба и продажби през 2010 г.?

Стратегията ни е, след като приключихме инвестиционния стадий, да осъществим бърз растеж и да осигурим стабилна дългосрочна възвръщаемост за акционерите. Нашата цел е да заемем водеща роля като инсталатор на фотоволтаични централи в България и съседните страни.

Преди около година имаше свръхкапацитет при производството на фотоволтаични панели, каква е ситуацията в момента в световен и регионален мащаб?

В момента пазарът е балансиран. Като цяло индустрията бележи значителен ръст през последните няколко години с известни временни спадове. Логично е производството да следва търсенето и когато се получи временен спад, какъвто имаше през края на 2008 и началото на 2009, то да не може да реагира веднага. Тогава се получават моменти на свръхкапацитет. Подобни тенденции са нормални и за други индустрии.

Какви други типове енергийни проекти планирате, къде ще бъде разположен проектът за енергия от биомаса?

Основният ни фокус в момента са соларните проекти. Вярваме, че проектът ни за биомаса има голям потенциал, но той е на доста начален етап от разработването. Ще се намира в Разлог.

Каква част от капацитета за панели на Соларпро е бил натоварен през 2009 г.?

През 2009 г. натоварихме максимално целия капацитет на завода ни. Началото на ново производство е свързвано с доста тестване, напасване, спирания и настройки. Производството стартира в края на първото тримесечие на миналата година и за кратък период успяхме да сертифицираме продукта по европейските стандарти и същевременно успяхме да подобрим ефективността му.

Каква част от продажбите на панели са към дружества от групата и какви са очакванията ви за следващите години?

Продукцията ни, в основната си част, е насочена към вътрешногруповите ни проекти. Започнахме обаче и продажби на панели в страната и чужбина. Очакваме постепенно да увеличим дела на продажбите на панели на външни лица както в страната, така и в чужбина.

Кога цената на тока от фотоволтаици ще струва колкото от конвенционалните източници и как трябва да се правят изчисленията?

Очакванията на експертите в сектора са това да стане в относително краткосрочен план до 3 години в по-слънчевите части на Европа. Мрежовият паритет е функция както от устойчивото намаление на себестойността на електричеството, произведено от фотоволтаици, така и от постоянното нарастване на цената от конвенционалните енергийни източници.

Доколко се повишава рентабилността на фотоволтаична централа, ако се ползват неизползваеми площи, като покриви на заводи, тоест не се плаща за земя?

Отговорът не е прост, защото променливите, влияещи на калкулациите, са много. Ако се абстрахираме от голяма част от тях и приемем хипотезата, че не калкулираме стойност на земята – не се плаща наем, не се откупува право на строеж за покриви и т. н., тогава ефектът от намалението на инвестицията е позитивен. В този случай налице е и възможност за по-евтино свързване към мрежата. Ако, обаче, се налага сериозен ремонт на покривната площ, то тогава няма големи предимства.

Защо дадохте избор на акционерите в Каолин дали да заменят акции за Соларпро, а не раздадохте акции пропорционално, какви са предимствата на избрания модел?

Избраният модел за преструктуриране е единствената възможност за замяна от гледна точка на допустимостта от закона. Методът на пропорционална замяна е най-справедливият и понастоящем в България не съществува друг метод за преструктуриране на „Соларпро Холдинг” АД от оповестения вече модел и прехвърлянето на акции от него на акционерите на „Каолин” АД. Предложената замяна е право, а не задължение, и по този начин всички акционери ще бъдат третирани еднакво.

Свързани компании:

Соларпро холдинг АД(0S8)

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още