IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неохим с 3% спад на продажбите през тримесечието и 5 млн. лв. загуба

Пречупена е тенденцията на ръст на продажбите на годишна база от първото тримесечие

13:21 | 28.07.10 г.
Неохим с 3% спад на продажбите през тримесечието и 5 млн. лв. загуба

Неохим АД отчита 3,37% спад на продажбите на годишна база до 16,6 млн. лв. за второто тримесечие на 2010 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Така е пречупена тенденцията на ръст от първото тримесечие на годината, когато продажбите нараснаха със 109% до 70 млн. лв.

За цялото шестмесечие на 2010 г. продажбите са за 86 млн. лв., като нарастват със 71% на годишна база.

През второто тримесечие на годината загубата на Неохим е 4,95 млн. лв., като намалява спрямо 5,54 млн. лв. през съпоставимия период на миналата година.

За цялото шестмесечие на 2010 г. загубата е 2,56 млн. лв., спрямо 8,15 млн. лв. загуба година по-рано.

"Основна суровина за производството на торовия завод е природният газ. Колебанията в цената му трудно могат да се прогнозират, а оттам и да се реагира в съответствие с изменението й", уточняват от Неохим в междинния си доклад.

Характерно за производствения процес на фирмата е неговата непрекъснатост в рамките на 6-9 месеца. През останалото време производствените инсталации подлежат на текущ ремонт, с който се обезпечава непрекъснатостта на производството.

"Желанието на дружеството е да запази пазарния си дял въпреки конкуренцията от внос. Много са факторите, които влияят върху перспективите за развитие и реализация. Климатичните особености за дадена година, цената на житото, субсидиите, задлъжнялостта на кооперациите – основни потребители, световната финансова криза и степента й на влияние върху нашата икономика, респективно дружеството, са фактори, които не могат да се прогнозират, а оттам не може и да се даде прогноза в дългосрочен план", се посочва в междинния доклад.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 14,37% до 23,2 лв. за акция и 62 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още