IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ е против увеличението на капитала на БФБ под условие в полза на МФ

Подобни действия от страна на частен инвеститор биха били квалифицирани от инвестиционната общност като корпоративно бракониерство, смятат от асоциацията

17:34 | 09.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
АИКБ е против увеличението на капитала на БФБ под условие в полза на МФ

Управителният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) намира за неуместно предложението за увеличение на капитала на Българска фондова борса - София АД. Предвижда се това да стане под условие новоемитираните акции да бъдат записани по номинал само от Министерство на финансите (МФ), а това не е приемливо, се казва в позиция на асоциацията, разпространена чрез медиите.

Според АИКБ предложението поражда много въпроси - защо под условие, защо по номинал, защо такова като размер увеличение, защо непосредствено преди придобиване на публичен статут.

Предполагаемите отговори не биха кореспондирали успешно с публичния статут на една компания, както и с усилията да се привлече качествен стратегически партньор. Предполагаемите отговори са в пълна противоположност с идеологията на добрите корпоративни практики, посочват от асоциацията.

"Като съавтор на Националния кодекс за корпоративно управление, при това разработен под патронажа на БФБ-София АД, категорично не подкрепяме подобно поведение

Намираме за уместно да отбележим, че такива действия от страна на частен инвеститор биха били квалифицирани от инвестиционната общност като корпоративно бракониерство", изтъкват от АИКБ.

"В най-голяма степен ни притеснява обаче въпросът как подобно поведение, при това от страна на държавна институция, ще се възприеме от инвеститорите при съществуващата криза на доверие".

От АИКБ изразяват надежда, че присъстващите на извънредното общо събрание, насрочено за 13 септември, акционери ще отстоят добрите практики, като осигурят прозрачност и разбираемост за предвижданите промени.

От друга страна, от асоциацията приветстват придобиването от страна на БФБ на статут на публична компания.

"Убедени сме, че подобна стъпка ще способства както за подобряване на корпоративното управление на дружеството, така и за развитието на един по-ефективен, по-прозрачен и в крайна сметка по-успешен капиталов пазар.

Усилия в подобна посока са от значение за всяка една от листваните и търгувани на този пазар публични компании, но в още по-голяма степен - за възвръщане доверието на инвеститорите към българския пазар", подчертават от асоциацията.

Логиката на предложенията от МФ предполага намерения за евентуално привличане на стратегически инвеститор, който чрез придобиване на контролен пакет от капитала на БФБ да развие дружеството като модерна европейска борса, подкрепяща емитентите.

Естествено е положителното ни отношение към такъв процес, защото - освен всичко друго - това би представлявало продължение на една последователна и постоянна политика на АИКБ, водена през годините.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 13 години
Е, все някой член на АИКБ има акции. Иначе нямаше да го напишат. Ако Държавата с нейните, мисля 47%, не се откаже под натиск, от тази най-малкото неетична постъпка, то е ясно, че ще си вземе решението сама. Какво значи "за" и "против"? Ще стане като компания на БФБ с кофти мажоритар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
В качеството си на какви са против? Има насрочено общо събрание, там гласуват които са "против" и които са "за" и се приемат съответните решения..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още