IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Премийният приход на застрахователните брокери у нас расте с 3,1% за полугодието

94,2% от прихода на брокерите, регистрирани в България, са реализирани в общото застраховане и 5,8% в животозастраховането

16:21 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Премийният приход на застрахователните брокери у нас расте с 3,1% за полугодието

Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери през първото шестмесечие на 2010 е в размер на 376,2 млн. лв., от които 343,4 млн. лв. в полза на на застрахователи със седалище в България, 30 млн. лв. в полза на чужди застрахователи и 2,8 млн. лв. в полза на дружества по доброволно здравно осигуряване, се казва в прессъобщение на Комисията за финансов надзор (КФН).

Като цяло премийният приход в застраховането през първото полугодие намаля с 3,5% на годишна база до 810,7 млн. лв., като спадът в общото застраховане бе в размер на 5,1%, докато в животозастраховането се отчете ръст от 6,7%.

От реализирания от застрахователните брокери премиен приход в полза на застрахователи със седалище в България, 323,4 млн. лв. (94,2%) са реализирани в общото застраховане и 20 млн. лв. (5,8%) в животозастраховането. В сравнение с първото шестмесечие на 2009 премийния приход, реализиран чрез застрахователните брокери нараства с 3,1%, като в общото застраховане е отчетен ръст от 3%, а в животозастраховането - 3,1%.

В структурата на реализирания чрез застрахователни брокери премиен приход в полза на застрахователи по общо застраховане със седалище в България най-голям дял запазват автомобилните застраховки – „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства” (44,9%) и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” (33,8%), следвани от „Пожар и природни бедствия” (9,4%) и „Други щети на имущество” (4,9%).

При животозастраховането, реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход в полза на застрахователи със седалище в България, е основно по застраховка „Живот” и рента (87,1%).

През първото шестмесечие на 2010 42,5% от реализираният премиен приход чрез застрахователни брокери в полза на застрахователи от други държави е за застрахователи от Франция и 26,7% за застрахователи от Румъния.

Най-голям дял в структурата на премийния приход, реализиран чрез застрахователните брокери в полза на застрахователи от други държави, заемат застраховките „Пожар и природни бедствия” (26,3%), „Разни финансови загуби” (19%) и „Злополука” (16,3%).

Приходите от комисиони на застрахователните брокери възлизат на 89,1 млн. лв., в т. ч. 85,5 млн. лв. - при посредничеството със застрахователи със седалище в България, 3,4 млн. лв. - при посредничеството със застрахователи от други държави и 273 хил. лв. – при посредничество с дружества по доброволно здравно осигуряване.

Комисионите на брокерите, отнесени към реализирания чрез тях премиен приход в полза на застрахователи със седалище в България, са 24,8% в общото застраховане и 26,3% в животозастраховането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още