IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЦК излиза на печалба, покривайки загубата за полугодието

Продажбите през третото тримесечие обаче намаляват с 1% на годишна база

07:51 | 01.11.10 г.
ОЦК излиза на печалба, покривайки загубата за полугодието

Оловно-цинков комплекс АД отчита 395 хил. лв. печалба през третото тримесечие на 2010 г., което представлява ръст с 22% на годишна база, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

С този резултат дружеството покрива загубата от 42 хил. лв. за първите шест месеца на годината и отчита 353 хил. лв. печалба за деветмесечието. Спадът на годишна база е с 82% спрямо 2 млн. лв. печалба за деветмесечието на 2009 г.

Продажбите през третото тримесечие на 2010 г. спадат с 1% на годишна база до 33,4 млн. лв. Общо за деветмесечието продажбите отчитат ръст с 18% до 102,7 млн. лв.

”Цените на оловото и цинка през трите летни месеци са останали почти без промяна. Най-високите средни цени от началото на годината са регистрирани през януари и са съответно 2368,38 $/т за оловото и 2434,45 $/т за цинка. Тази съпоставка показва, че има раздвижване на пазара в металния сектор, но все още няма ясно изразени тенденции, които да формират устойчив ръст в цените на металите, което отново подчертаваме, че е в пряка зависимост от развитието на световната икономика”, се казва в междинния доклад за дейността.

Едновременно с това все още е налице и свит пазар за доставка на основната суровина за производство – концентратите, споделят от ОЦК.

Дружеството изнася над 85 % от своята продукция, от което произлиза и валутният риск, имайки предвид, че фирмата реализира приходи и извършва разходи, както в евро, така и в долари. За отчетния период резултатът от изменението на валутните курсове е отрицателен за дейността на дружеството.

За последните 12 месеца акциите на ОЦК поевтиняват с 26,88% до 11,186 лв. за акция и 94,1 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още