IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на хотел Шератон приключи 2010 с отрицателен собствен капитал

Компанията, която в края на януари обяви, че ще емитира акции и облигации, отчете 5,4 млн. лв. консолидирана загуба за миналата година

11:45 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Собственикът на хотел Шератон приключи 2010 с отрицателен собствен капитал

София Хотел Балкан АД отчете консолидирана загуба от 5,4 млн. лв. за миналата година, при отрицателен финансов резултат от 6,6 млн. лв. за предходната. Приходите от продажби на дружеството, което е собственик на столичния хотел Шератон и на белградския хотел Метропол, се понижават с 3% през 2010 до 15,2 млн. лв.

Приходите от нощувки са в размер на 6,8 млн. лв., приходите от дейност Хранене са 5,3 млн. лв., а приходите от наеми - 2,9 млн. лв., е видно от междинния доклад за дейността на дружеството.

Разходите за лихви на дружеството през миналата година се увеличават с над 50% и достигат 6,4 млн. лв. Компанията има задължения към банки и небанкови финансови институции за 103 млн. лв., като 3,9 млн. лв. от тях са краткосрочни. Собственият капитал на компанията е отрицателен в размер на 6,8 млн. лв.

Негативно влияние върху приходите от дейността е оказало разширяващото се влияние на конкуренцията в сегмента на петзвездните хотели. Фактор, оказващ влияние, е било и бързото навлизане на нови четиризвездни хотели, които привличат част от клиентите, се казва в доклада за дейността.

С цел минимизиране на този риск управлението на групата работи в посока разширяване на пазарния дял и разнообразяване и обновяване структурата на предлагания продукт, се казва още там.

В края на януари Общото събрание на София Хотел Балкан гласува за увеличение на капитала си, като при пълно записване на емисията дружеството ще набере 17,227 млн. лв.


Увеличението се прави, за да бъде довършена реновацията на белградския хотел Метропол, която замря през 2010 година заради световната финансова криза. Дружеството прогнозира възобновяване на ремонтните дейности през 2011.

Общото събрание гласува и за емитиране на 20-годишен облигационен заем на стойност 10 млн. евро при лихва до 10%.
 

Свързани компании:

София Хотел Балкан АД(SHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още