IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ: Отпуснахме кредит на купувача на Кремиковци, защото вярваме в проекта му

Според банката част от производствата могат да бъдат пуснати, но успокояват, че замърсяващите са безвъзвратно спрени

18:46 | 13.04.11 г. 43
Автор - снимка
Създател
ПИБ: Отпуснахме кредит на купувача на Кремиковци, защото вярваме в проекта му

Подкрепихме Елтрейд къмпани ЕООД с кредит в размер на 59 млн. евро, тъй като по наша преценка тази компания ще има добра възможност да осъществи проекта и една от причините за това е, че вече има сключени предварителни договори за продажба на част от неработещите активи на Кремиковци АД (в несъстоятелност), информират от Първа инвестиционна банка АД.

Вчера в явен търг Елтрейд къмпани ЕООД купи за 316 млн. лв. предзаводската и производствената площадка на металургичния комбинат заедно с активите, свързани с производствената дейност, намиращи се на територията им.

Компанията, собственост на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев и регистрирана само преди около месец, бе единственият участник в търга.

Кремиковци АД е познато като клиент на ПИБ в продължение на близо 10 години – от времето преди продажбата му на Глобал Стийл Холдинг Лимитид. В тази връзка познаваме добре производствените активи на комбината и за нас не беше трудно да направим оценка на рентабилността на проекта, посочват от банката.

ПИБ успокоява жителите на София, че Кремиковци АД няма да замърсява въздуха, тъй като мръсните производства – коксохимическото и доменните пещи – не могат и няма да бъдат възстановени за работа, с което източникът на серни окиси и други замърсители на въздуха е спрян безвъзвратно.

Част от производствата, все пак, могат да бъдат пуснати в експлоатация - това са стоманодобивното производство и по-специално Пещ номер 3, Непрекъснатото разливане на стомана и Стан 1700, уточняват от банката.

С незначителен размер допълнителни инвестиции тези производства могат да бъдат стартирани, което ще осигури работа за приблизително 1000 души. Дали и как ще стане това е въпрос на преценка от страна на фирмата-купувач, изтъкват от ПИБ.

Банката е правила анализ на очакваните парични потоци и при двата сценария – действащо предприятие и ликвидация на активите, като и в двата случая нормата на възвръщаемост на инвестицията покрива в достатъчна степен риска от проекта.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
ivo0101
преди 13 години
завод организиран на планово производсто от комунизма, с ресурс внасян от хиляди километри на пристанище отдалечено на над 400км. как си го представяте ?Няма шанс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
krasus
преди 13 години
умрялa работа е този завод -няма издрапване нагоре -какви ресурси имаме за да функционира ? По добре да се бутне и на тази земя да се разшири София че вече от гости няма накъде.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
FINTA
преди 13 години
Силно се надявам младежа да съживи някакво производство а не да нареже това, което е останало и да разпродаде земята. Дори и да са му мръсни парите, съживяването на този завод е жизненоважно не само за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още