IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

- Кои са трудните професии и защо?

Всички  професии са трудни - пилотът отговаря пряко за човешкия живот, както и шофьорът на автобуса София-Варна. Някои професии са много бързи и са свързани с пари, които вече не са средство, a цел сами за себе си - т.е. те са Postmoney. При такива професии се полудява и е добре всеки участник да има "стоп лос" (ограничаване загубата - бел. ред.) на щастието си.

- Казвате, че трудни са професиите в които трябва да се вземат бързи решения, като например дилъри на ценни книжа и валути, полицаи, хирурзи, пожарникари и други. Защо това е така и трябва ли да избягваме тези професии?

Вероятно защото следват и бързи отговори - дали си бил прав или не. Ако дълго време си прав десетки пъти на ден е трудно да се издържи. Ако дълго време грешиш десетки пъти на ден отново е много трудно да се издържи. Всеки има  право да изживее професията си. Но нека не приключва с алкохолизъм, самоубийства, наркотици. Тук става въпрос за създаване и спазване на личен "стоп лос" на щастието.

- Вероятно именно поради трудността на бързите решения Айнщайн нарича 8-мо чудо на света дългосрочното инвестиране, а не краткосрочното, което е доста изнервящо?

За бързите решения трябва интелект, смелост и желязна дисциплина. Всеки смел и умен войник става много добър убиец и самотник, той няма нужда от никой друг. Така са дилърите - имат нужда само от екран, нищо друго. По едно време ника ми беше Pana The Lonely Warrior - звучи секси, но е страшно да стигнеш до там. А за дългосрочното инвестиране е необходима мъдрост и дисциплина.

- Възниква въпросът защо някои предпочитат да не правят вертикално издигане в кариерата си, а други драпат с всички сили да правят бизнес и кариера. Дали вторите не играят Postmoney?

Вероятно да. Целта на такъв тип развитие е свързана с повече пари. А повечето пари са задължително Postmoney.

- Мнозина твърдят, че спестяват, развиват бизнес или строят къщи заради децата си, доколко това не е илюзорно и къде е границата между прехвърлянето на богатство между поколенията?

Доколкото протестантският дух и трупането на богатство е валиден, дотолкова е оправдано и това твърдение. В  момента в консумеристките общества, и особено новите консумеристки общества, наследството и децата са по-скоро извинение за дивашкото желание за пари и потребление.

- Ако човек определи таргет от 20 000 лв. печалба за годината, трябва ли да определи предварително колко да изхарчи, особено ако планът бъде преизпълнен, например с 30%?

Една от известните в Поведенческите финанси склонности е "Менталното счетоводство". Бидейки ирационални, хората ментално разделят парите и тяхното харчене по различен начин. Например от заплата спестявам 20% всеки месец, а премията ще похарча наведнъж. Или пък - в къщи ще ядем боб чорба, а в заведение - френска лучена супа и гъши дроб, и като резултат спестеното се обезсмисля. Таргетът за изкарани пари и неговото преизпълнение не бива да води до възприемане на парите по различен начин и до задължителна промяна в поведението ни - нова кола, любовница и кока. Парите са едни и същи и е необходима дисциплина в отношението към тях, за да бъде постигната дългосрочната ни цел, без парите да изнасилят нас и душата ни.

- Менталното счетоводство има доста аномалии, като например крайно скъперничество или крайно прахосничество. Те вероятно се оформят в детството, случва се децата на скъперници да са прахосници. Тези поведения девиантни ли са и трябва ли да се лекуват?

Ирационалността на хората ги тласка към склонността им да допускат ситематични грешки, описани от менталното счетоводство. Това, което казвате за скъперници-прахосници е много интересно, но е по-скоро девиантно поведение и не е от областта на когнитивната психология и може да се търси помощ от специалисти - психотерапевти.

- Мнозина са закотвени към дадена ситуация. Например баби с големи апартаменти в центъра нямат пари за парно, но не искат да продадат жилището си за по-малко, често водени и от мотива да има наследство за децата. Други пък все  още поддържат къщи и коли, отговарящи на загубен стандарт. Защо е толкова трудно да се пренастроят и да започнат на чисто?

Закотвянето е известна склонност, описана от поведенческите финанси. Тя се базира на възприемане на определена стойност, число, ниво, състояние като котва и след това всички съждения се правят от тази изходна точка. Много е трудно изкъртването на такава котва, особено при възрастни хора. Друг случай е известната грешка при дилърите "всяка  позиция излиза" поради закотвянето към конкретно ценово ниво и актив. Най-сложното е, че при ирационалното поведение  на хората никога не действа само една склонност, а по две, три и повече. Тогава самодеконструкцията на поведението е почти невъзможна.

- Има известен парадокс. Мнозина работят, за да може после да дадат на децата си бъдеще и да могат да си почиват. А всъщност в момента нито си почиват, нито са близо до семейството си, включително в мислите си. Защо отлагат щастието за бъдещето, което така и не идва?

Изцяло съм съгласен! Защото са загубили ценностите си. Помните ли от филма Семейство Сопрано - един от убийците мафиоти застреля приятеля си и след това се прибра и започна да гали и прегръща сина си.

- В книгата си споделяте изследването, че човек плащал някога за секс е по-нещастен от другите. Претендира ли плащащият, че с пари се купува всичко, включително любов?

Плутчик, определя изневярата като композитно чувство - удоволствие и страх. Удоволствие от действието и страх от последствията. Следва когнитивен дисонанс или душевен дискомфорт, който измъчва известно време извършителя - докато загрубее и вече няма значение, т.е. стане повече животно, отколкото човек. Консумеристите са повече животни, отколкото хора, и за тях любовта е всъщност подчинение, секс, пари и нова стока - те са новофилици (желанието за ново само защото е ново). 

- Как може да се избяга от проблема да купуваме вещи, например коли и къщи, а после те реално да ни притежават, защото започваме да се грижим за тях?

Тук говорим за гладни очи, алчност, новофилия, липса на задоволяване на сексуалността в много широк смисъл и съответно живот и задоволяване чрез заместители и много правилно - ставаме техни роби и все по-несвободни хора. Решението е рационално поведение и постигане на щастие - не чрез предмети, а чрез душевно равновесие.

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

101
rate up comment 1 rate down comment 3
stefi
преди 12 години
RE : същността на интервюто е така наречения "стоп лос на щастието" -----------------------------това е безусловно , но само на пръв поглед!На пръв поглед дори интервюто е обективно , но пак само на пръв поглед.Задаваш ли си въпроса-защо точно този човек ще те съветва как да избегнеш загуби (все пак Инвестор не а "социално" място) - че той преподава поведенчески Финанси - не е алтруист - т.е. ПРОДАВА нещо на хора които са си купили правото да го слушат..........а на тези които нищо не са купили-на тях или няма да им каже нищо,или ще им каже нещо което ........няма да върши много работа.----------НА Пазарите има ТРИ вида стоп-лос - на продавачите,на купувачите и ???Пазар не се прави от продавачи и купувачи - трябва някой който да поддържа пазара- т.е. да го засилва и да го спира - важен е неговия "стоп-лос" - а Неговият стоп-лос се задейства през 2008 - дали вече не е време за профити пак ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 6 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Ricco, направо ми четеш мислите:) Много ми харесва синтезирането и дори разширеното изводче от материала. Едва ли можеше да се каже по-добре.същността на интервюто е така наречения "стоп лос на щастието" - т.е. границата, до която човек изпитва удоволствие от това което прави (пък било то и пари) и отвъд която става роб на това, което прави и което (вече) не му носи удоволствие. И въпреки, че не му носи удоволствие той продължава да го прави залъгвайки се или с това, че преди му е носело удоволствие или с това, че и другите правят така или с други оправдания. И забравя, че все пак, НАИСТИНА, всичко се прави за едното щастие. А човек е конструиран така, че щастието минава само и единствено през сетивата му ("Всички трудове на човека са за гърлото му"), а не през абстрактни понятия като размера на банковата му сметка или активите му на борсата. За това иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 6 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
"Иначе, ако се погледне от какво страда най много икономиката на БГ - липса на добър бизнес климат, корупция, беззаконие, липса на образовани професионални кадри, отделният Българин, НЕ ДЪРЖАВАТА, би трябвало да се замисли и да разбере, че НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ Е В САМИЯ НЕГО - да се образова и да престане да краде и да започне да работи С другите, а не срещу всички останали. Тогава, ще има за всички поне човешки минимум и ще изчезне, дай боже, тази патологична обсебеност, да се трупат "мъртви активи" Ама нали сме в омагъосан кръг, няма да е лесно.."Много ми хареса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 5 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Иначе, ако се погледне от какво страда най много икономиката на БГ - липса на добър бизнес климат, корупция, беззаконие, липса на образовани професионални кадри, отделният Българин, НЕ ДЪРЖАВАТА, би трябвало да се замисли и да разбере, че НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ Е В САМИЯ НЕГО - да се образова и да престане да краде и да започне да работи С другите, а не срещу всички останали. Тогава, ще има за всички поне човешки минимум и ще изчезне, дай боже, тази патологична обсебеност, да се трупат "мъртви активи" Ама нали сме в омагъосан кръг, няма да е лесно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 3 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Така сме в омаг'ъосан кръг - като икономиката не расте, няма достатъчно за всички, като няма достатъчно за всички, най-нахалните и примитивните прибират лъвския пай, за другите - К., като е така, ние другите да не сме будали - няма особен смисъл да се работи почтено, ще крадем, щото всички го правят. Е, ама икономиката та ка няма да порастне. Пак сме в началото.Иначе, за жилищата - в 95% от времето и почти навсякъде по света те са се доказали като ниско рискова и добра ДЪЛГОСРОЧНА инвестиция. Нищо лошо в това, че хората искат известна сигурност - човешко е. Само, ако преинвестираме сами участвуваме в създаването на икономически балони, а те се пукат рано или късно, и после боли много...Тоест мерете си хапките!От друга страна, ако парите ми не са на сигурно в банката, аз бих разпределил риска си - част в имоти, част в банката, част на борсата. 100% сигурност никъде няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 5 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Статията не е нито оригинална, нито лоша - човекът е чел, очевидно, но няма някаква своя мисъл.Май става дума за това всеки да си премерва хапките в живота, да не му заседне. Българите след много години нямане в социализма, решиха, че със "демокрацията" трябва да заживеят материално като хората на запад и то, много бързо. Първо, бързо това не става, а още по- не става, защото социализма научи хората на мързел и наготово, на фалшива сигурност и на корупция. Ето ти сега не свобода, ами слободия като резултат. В тази нефункционираща държава, заради корупцията и беззаконието не се създават богатство и работни места/заплати. Хората твърде малко варват, че с честен труд може да се живее нормално (екзестенциален минимум дори).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Българите сме много богати с мъртви активи - в София жителите са с над 90% собствени жилища. И ги тътрузим до гроба си, като те убиват в изключително голяма степен предприемчивостта ни. Защото сме смазани от мъртвия актив, който изпива силиците ни всеки ден и ни кара да си мислим: "Каквото ще да става, нали имам покрив над главата."Ако става въпрос за Второ жилище, бих се съгласил, но за основно не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Добра статия ! Ще си я запазя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 9 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 12 години
Няма такова нещо, като "опростен заем"...длъжникът винаги си плаща, по един или друг начин, а нашето законодателство защитава кредитора в максимална степен...за жалост, познавам няколко човека с имоти изнесени на публична продан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 7 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Всъщност огромният брой неизползваните жилища изкуствено оскъпяват малкото използвани жилища.. което в крайна сметка води до неефективна икономика. Хората, фирмите, магазините имат много по-големи разходи по настаняването отколкото ако всички жилища се използват ефективно. Тези разходи се калкулират в цените на стоките и услугите. Вместо парите да отиват за заплати отиват за скъпи имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още