IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

- Какво е девиантно поведение и какво е когнитивен дисонанс - термини, които използвате?

Когато  новополучената информация е в конфликт с предварително съществуващите разбирания, хората често усещат умствен дискомфорт – психологическо явление, известно като когнитивен дисонанс. Следва реакция, чрез която хората се опитват да хармонизират когнициите /атитюдите, емоциите, вярванията или ценностите/ си и следователно да   облекчат менталния си дискомфорт.

Девиантно поведение е най-общо казано такова поведение, което се отклонява от масово възприетото за нормално поведение от гледна точка  на морал, култура, социално поведение, секс и т.н. Вероятно може да се спори кое е по-девиантно - новофилията или пълната отдаденост на определен вид спорт. За мен девиантното поведение е свързано почти винаги с бягство от психологически проблеми, натрупани в изминалия живот или ежедневния душевен дискомфорт, който не можем да разрешим.

- След като най-силният единичен импулс за щастие се свързва със секса, кои са топ 5 единични импулси?

Това е изследване на Канеман (2003) и колектив, което е проведено с жени в Тексас и реконструира техните усещания за ежедневните им активности, които носят удоволствие/щастие и неудоволствие/мъка на база време, използвано за дейността и нетен ефект. Следващите са: социализиране след работа, почивка, вечеря, обяд. Така формулирано изследването не изучава специфично парите. В същото време работата е на предпоследно място по получаване  на удоволствие и съответно  на второ място за неудоволствие. Специално това изследване е възможно да бъде оспорено от полова гледна точка, поради различната биохимия на женския и мъжки мозък.

- Как и кога трябва да започне да се развива усещане към парите у децата?

Това е част от процес на формиране на ценностната им система, останалото е вторично.

- Според книгата на Киойосаки, богат е този, на когото месечният доход надхвърля разхода, в този смисъл много пенсионери са по-богати от бизнесмени с многомилионен бизнес. В крайна сметка какво е богат? Има ли критерии, например спестявания, които да ти стигнат за 10 г. без да работиш?

Коранът забранява търговията с пари и не цели тяхното трупане, но насърчава богатството в предмети. Нито притежанието на Postmoney, нито притежанието на 25 автомобила не мисля, че води до по-пълно удовлетворение от живота. Има различни критерии, които се основават на бази данни, рационално поведение, актюерство и ежедневни разходи.

Дневните разходи на средния американец към момента (с изключение на плащанията по ипотеки, лизинг и битови сметки) са около 60 долара. Планът за пенсиониране от 401К щатски долара в Америка е една от целите за щастливо  пенсиониране там. Има и други подобни критерии. Въпросът какво е богатство или дали си богат не е важен. Важен е  въпросът дали си щастлив!

- Доколко имат значение средата и хората, с които общуваме? Някой хора заразяват и просто ти идва да се включиш в Postmoney състезанието, а именно къде ходил, как спечелил, какво щял да направи и човек седи и интуитивно си мисли "аз какво правя, трябва да се стегна" и състезанието набира скорост.

Отново отговорът е въпрос на ценности. Разбира се има израстване или регрес по отношение на ценностите спрямо библейската нормалност. Разбира се, че средата има влияние и индивидът се влияе от групово поведение, което е доста добре изследвано от социалната психология. Много от дилърите също изпадат под влияние на herd bahaviour (стадно поведение - бел. ред.)

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

111
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Според мен щастието е в постоянната борба за оцеляване , а не в постигането на някаква достатъчност - когато сетивата се притъпяват и щастието бяга. С две думи или вървиш напред или спираш и изчезваш. Интересно четиво . По мои наблюдения повечето решили да ударят спирачките не преценяват момента и вместо в удоволствие и безпределно щастие изпадат в перманентно сътояние на скръб и отчаяние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 5 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
Бих искал да Ви допълня. Ако пази Боже престанеш да плащаш месечните вноски, не само губиш "нещото". Продължават да те гонят до последното евроцентче, даже и от лихвичките по просрочието. Та даже и да си живял 10 години в ипотекирано жилище за 20 години и те изхвърлят, ще продължиш да си плащаш и за останалите 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 1 rate down comment 3
lashov
преди 12 години
Абе продължавам да не разбирам за кво спорите :))Тия дето искат да живеят под наем - ми кой ви спира бе?? :)))Тия дето искат да си напазарят апартаментче - ми кой ви спира бе??? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 4 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Съгласен съм. За да спестяваш, трябва да си наложиш желязна финансова дисциплина, а това не е никак лесно. Готовите пари изкушават - хайде един шопинг тур из моловете, хайде една екскурзийка, хайде нова кола... И парите заминават. Докато при ипотеката е ясно - всеки месец автоматично ти теглят определена сума от заплатата и трябва да се оправяш с останалите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Смисълът за апартамент на кредит е индивидуален. Ако може да погасиш кредита за под 10г. определено е по добре да купиш вместо да живееш под наем. Сметката със спестяването е много трудна в предвид, че повечето хора когато има да плащат кредит заделят повече пари. Отколкото когато имат сериозни спестявания, говоря от личен опит - при 20-30 хил. евро в банката живееш някак по на широко.Другото е, че в момента ГПР по ипотечен кредит има и за под 8%. А повечето хора, които взимат много дългосрочни кредити са често с преференциални условия - например защото са служители на банката - ГПР от 4-5% е напълно постижим в такъв случай. Аз лично смятам, че елементарния начин за избор между наем и покупка е разходите(сметнати с ГПР) да се сравнят със стойността на наема. При По-нисък наем - живееш под наем, по-нисък ГПР - купуваш.За статията - мътрви активи са тези, който не се използват и не носят доход. Собственото жилище за живеене си е богатство, което над 60-70г възраст е безценно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 2 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Отговарям ти три пъти, защото има ограничение в дължината на отговора.Именно - елементарни изчисления.Вноската при ипотечен кредит за 30 години за необзаведен апартамент е точно 3 пъти по-голяма от месечния наем за същия, напълно обзаведен апартамент.Ако на теб спестявания от 50 000 Евро ти се струват "нищо" - твоя работа.И да ти кажа, като слагаш по много въпросителни и удивителни, това не прави съобщението ти по-смислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 3 rate down comment 1
forum_rookie
преди 12 години
Уважаеми Voldemor, не проследих полемиката Ви с Crux (много мнения станаха под тази статия), но във Вашата логика "плащаш и имаш нещо, или плащаш и нямаш нищо" нещо куца в частта и, когато става дума за плащане с ипотечни вноски. Ако ипотеката е, да кажем, за 20 г., плащаш 240 вноски и "имаш нещото" чак след това. Ако, пази Боже, престанеш да можеш да плащаш месечните вноски, губиш "нещото". А вече направените ипотечни вноски са изиграли ролята на месечен наем, но по скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 1 rate down comment 2
Voldemor
преди 12 години
Явно сериозно съм навлезнал в болното ти място, щом на три пъти ми отговаряш!!!! Конкретни примери има много, включително и примери, когато наследяваш милиони и ги пропиляваш в *** и недалновидни инвестиции. Но в случая е важно едно - РАЗЛИКАТА - тази разлика между наем и ипотечна вноска толкова ли е голяма??? Инвестицията в недвижимост толкова ли е краткосрочна??? Елементарни изчисления колега!!! И освен това, елементарна логика - плащаш и имаш нещо, или плащаш и нямаш нищо????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Поправка: Г-н Боян Иванчев явно също го усеща. И не само... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"Ricco, направо ми четеш мислите"Ами възможно е... :) Но все пак, предполагам, че и двамата усещаме набиращия сила вятър на промяната. Вятър, в който се усеща един стар и същевременно позабравен аромат - ароматът на щастието. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още