IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

- Какво е девиантно поведение и какво е когнитивен дисонанс - термини, които използвате?

Когато  новополучената информация е в конфликт с предварително съществуващите разбирания, хората често усещат умствен дискомфорт – психологическо явление, известно като когнитивен дисонанс. Следва реакция, чрез която хората се опитват да хармонизират когнициите /атитюдите, емоциите, вярванията или ценностите/ си и следователно да   облекчат менталния си дискомфорт.

Девиантно поведение е най-общо казано такова поведение, което се отклонява от масово възприетото за нормално поведение от гледна точка  на морал, култура, социално поведение, секс и т.н. Вероятно може да се спори кое е по-девиантно - новофилията или пълната отдаденост на определен вид спорт. За мен девиантното поведение е свързано почти винаги с бягство от психологически проблеми, натрупани в изминалия живот или ежедневния душевен дискомфорт, който не можем да разрешим.

- След като най-силният единичен импулс за щастие се свързва със секса, кои са топ 5 единични импулси?

Това е изследване на Канеман (2003) и колектив, което е проведено с жени в Тексас и реконструира техните усещания за ежедневните им активности, които носят удоволствие/щастие и неудоволствие/мъка на база време, използвано за дейността и нетен ефект. Следващите са: социализиране след работа, почивка, вечеря, обяд. Така формулирано изследването не изучава специфично парите. В същото време работата е на предпоследно място по получаване  на удоволствие и съответно  на второ място за неудоволствие. Специално това изследване е възможно да бъде оспорено от полова гледна точка, поради различната биохимия на женския и мъжки мозък.

- Как и кога трябва да започне да се развива усещане към парите у децата?

Това е част от процес на формиране на ценностната им система, останалото е вторично.

- Според книгата на Киойосаки, богат е този, на когото месечният доход надхвърля разхода, в този смисъл много пенсионери са по-богати от бизнесмени с многомилионен бизнес. В крайна сметка какво е богат? Има ли критерии, например спестявания, които да ти стигнат за 10 г. без да работиш?

Коранът забранява търговията с пари и не цели тяхното трупане, но насърчава богатството в предмети. Нито притежанието на Postmoney, нито притежанието на 25 автомобила не мисля, че води до по-пълно удовлетворение от живота. Има различни критерии, които се основават на бази данни, рационално поведение, актюерство и ежедневни разходи.

Дневните разходи на средния американец към момента (с изключение на плащанията по ипотеки, лизинг и битови сметки) са около 60 долара. Планът за пенсиониране от 401К щатски долара в Америка е една от целите за щастливо  пенсиониране там. Има и други подобни критерии. Въпросът какво е богатство или дали си богат не е важен. Важен е  въпросът дали си щастлив!

- Доколко имат значение средата и хората, с които общуваме? Някой хора заразяват и просто ти идва да се включиш в Postmoney състезанието, а именно къде ходил, как спечелил, какво щял да направи и човек седи и интуитивно си мисли "аз какво правя, трябва да се стегна" и състезанието набира скорост.

Отново отговорът е въпрос на ценности. Разбира се има израстване или регрес по отношение на ценностите спрямо библейската нормалност. Разбира се, че средата има влияние и индивидът се влияе от групово поведение, което е доста добре изследвано от социалната психология. Много от дилърите също изпадат под влияние на herd bahaviour (стадно поведение - бел. ред.)

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

81
rate up comment 7 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Bertram, тук изобщо не обсъждаме случая, в който някой има готова сума пари и решава да си купи жилище. Това е напълно нормално и всеки би го направил. Такива обаче са единици. Огромното мнозинство трябва да теглят кредит. И тука идва огромното набутване. Условията по ипотечните кредити в България са много тежки. ГПР е близо 10%, отделно банката може едностранно да си променя лихвения процент, когато и скимне. Също така може във всеки един момент да направи кредита предсрочно изискуем, дори да си бил абсолютно изряден платец. При подобни условия и при цените на жилищата и нивата на наемите в момента най-изгодното решение е да живееш под наем.Ако се бях подлъгал да си купя жилище с ипотека през 2007-а, както направиха сума ти колеги и познати, сега щях да съм горд собственик на тристаен, купен за 100 000 Евро с 30-годишна ипотека, чиято стойност към момента би била 60 - 65 000. Несъмнено изгодна сделка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 2 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
Да, за едни са мъртви активи, но за други са активни пасиви. Каквото дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Не са би трябвало да могат да се ползват за обезпечения на кредити , не е нормално да не могат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 2 rate down comment 1
derk
преди 12 години
Жилищата, ако не се използват за живеене (даже и в някои случаи и тези) не са мъртви актива, а пасиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 11 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Браво на Мариян за материала. Доста интересни въпроси повдига, но темата е огромна, а г-н Иванчев използва доста 'засукани' чуждици, които ако не друго може да объркат читателите. Честно да си кажа не мога да схвана точно какво се опитва да ни убеди Иванчев, но като цяло е интересно. Май малко си е повярвал повече отколкото е нужно, но по хамерикански така трябва :)До колегата Crux - пич гледаш едностранно на нещата. Има хора, които имат спестени пари и за тях е абсолютно неразбираемо защо да не си купят жилище, а да живеят под наем при положение, че спестяванията им могат да бъдят изядени ако не за месеци то за година-две от някоя криза. За последние 15 години в България имахме един обир на спестявания от ДС мафията (банките 96-97), яка инфлация, як балон в имотите, як балон на БФБ. Познавам няколко човека, които 96 имаха спестени пари за по 2 апартамента, а сега нямат нищо (нито апартаменти нито пари).. така, че монетата винаги има две страни. Става малко гроздето е кисело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Мариян вероятно е сложил това заглавие за да предизвика интерес към интервюто, но така е отместил фокуса и както личи от коментарите мнозина са се подвели от това и от единия параграф, в който се говори за жилища. Всъщност обаче, същността на интервюто е така наречения "стоп лос на щастието" - т.е. границата, до която човек изпитва удоволствие от това което прави (пък било то и пари) и отвъд която става роб на това, което прави и което (вече) не му носи удоволствие. И въпреки, че не му носи удоволствие той продължава да го прави залъгвайки се или с това, че преди му е носело удоволствие или с това, че и другите правят така или с други оправдания. И забравя, че все пак, НАИСТИНА, всичко се прави за едното щастие. А човек е конструиран така, че щастието минава само и единствено през сетивата му ("Всички трудове на човека са за гърлото му"), а не през абстрактни понятия като размера на банковата му сметка или активите му на борсата. За това иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 6 rate down comment 0
nezaetoime
преди 12 години
В България е изключително популярно преподавателите да използават сложни, чужди и неясни думи и изречения с неясна конструкция, правейки се на умни и много учени. В САЩ такова нещо няма. Това е признак на примитивизъм и изостаналост. Жал ми е за студентите на този преподавател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 3 rate down comment 2
lashov
преди 12 години
Ти пещерняшкия манталитет от кроманьонците ли го прихвана ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
До Инвестиращ /пост 44/ -Браво! Много точно казано, даже има и смисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 7 rate down comment 4
sillyboy
преди 12 години
Еххх Пламенов, ми те и кроманьонците са били с покрив уе мой чоеловек !!! И те са си имали пещери където да не ги брулят ветровете ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още