IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

- Вие сте преживял ада да стоите пред борсов монитор 15 години, какво правехте и защо се отказахте от дилърството?

През 1993 г. започнах като брокер на  23 г. във великата ФБК София. Тогава сделките се правеха в кръчми, барове и на улицата. Всичко беше за първи път. До 2000 г. най-голямата единична сделка на ПБФБ беше моя с акции на София Банк. Участвах в превземането на БЗК АД като купувах акции от Съюза на глухите и научно техническите съюзи. Правих една от първите приватизационни сделки с Брейди облигации - фабриката за ски в Чепеларе. Това бяха щастливи години. От този период ми липсва Жоро Башикаров - Бог да го прости!

След това правих FX, и в някои от дните в дилинга почвахме водката от десет сутринта... После беше Хеброс Банк, 11 септември и суапа на министър Велчев. Тогава за половин година увеличих и current yield-a на портфейла на банката и оставих около 5 млн. долара unrealized capital gain. Междувременно се забих с мотора в една полицейска кола. Шефът на банката - индиецът - ме излъга за премия от 100 000 долара и тогава ударих моя "стоп лос" и затворих позицията "дилър". Слава на Бога, че се откачих от лудостта на дилинга, за което ми помогна и жена ми - Мариана Тодорова.

- А после?

После сам играх на БФБ в най-добрия период за около 3 години и преподавах на студенти, карах ски, играех тенис.

- Мнозина завиждат на направилите успехи, без значение дали спортни, бизнес, семейни и т.н. Може ли завистта да е градивна и защо често се случва хората да завиждат, без да могат да издържат на стреса и натоварването, което упражнява успелият?

Завистта не е български феномен, другите народи също са завистливи. При нас, според Иван Хаджийски, тя е резултат на опростените условия на живот (които продължават и днес близо 100 г. след И. Хаджийски) и отдаването на успеха на случайност и връзки, а не на умения, знания, издръжливост. Колкото по-сложен и урбанизиран е професионалният живот, толкова по-малко завист има. Сега се признава само видимото, а не мощта на интелекта.

В семеен, личен план завистта разрешава душевния дискомфорт или когнитивния дисонанс. Завистливите хора са обикновено много нещастни и те искат да вярват, че и другите са нещастни, изневеряват, мъжете по правило бият жените си и т.н., за да разрешат душевния си дискомфорт и така да избягат поне за малко от ада на собственото си нещастие.  

- Като говорим за "успелия", кога нашият успех се превръща в нашия провал?

Когато забравим ценностите от Библията и когато не сме в състояние да разберем, че вече имаме девиантно поведение.

- Казвате, че някои дори хиляда лева да откраднат не могат да спят с месеци, а други крадат милиони и лъжат наляво и надясно и пак спят спокойно. Когнитивният дисонанс ли е причината или има и друго обяснение?

За ценностната система на един човек кражбата на хиляда лева ще доведе до дискомфорт, а за друг когнитивният дисонанс вероятно ще настъпи едва при много тежко нарушение на възприетите норми - например убийство.

- В момента сте преподавател по Поведенчески финанси във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Какво включват поведенческите финанси, за кого са полезни те?

Поведенческите финанси изучават ирационалното поведение, склонностите и систематичните грешки, допускани  от психично здрави индивиди при управление на пари и богатство. Те са полезни за всеки, който иска да преодолее зависимостта си към ирационалното поведение и да постигне по-добри резултати в икономическата си дейност. В по-широк смисъл Поведенческите финанси могат да ни направят по-щастливи.

- Считате ли, че в България е време  да има успех професията личен финансов консултант? В крайна сметка всеки човек не може да придобие нужната финансова култура и вероятно е по-евтино да си плати, отколкото да прави едни и същи грешки в семейния си бюджет отново и отново. (Не включвам кредитните, застрахователните и  инвестиционните консултанти, а по-общ консултант, покриващ и тези области, но фокусиран силно върху  семейните бюджети.)

Кризата изяде много от парите на богатите в България и ги накара да търсят съвети от професионалисти. Но все още  е рано. При най-ценното, което имаме - здравето - богатите искат съвет, само когато има проблем, т.е. те са ирационални и  неграмотни за най-важното. Тези, които дават такива съвети, трябва да са истински професионалисти и да искат много високо заплащане. Или по-добре да не съветват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

111
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Според мен щастието е в постоянната борба за оцеляване , а не в постигането на някаква достатъчност - когато сетивата се притъпяват и щастието бяга. С две думи или вървиш напред или спираш и изчезваш. Интересно четиво . По мои наблюдения повечето решили да ударят спирачките не преценяват момента и вместо в удоволствие и безпределно щастие изпадат в перманентно сътояние на скръб и отчаяние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 5 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
Бих искал да Ви допълня. Ако пази Боже престанеш да плащаш месечните вноски, не само губиш "нещото". Продължават да те гонят до последното евроцентче, даже и от лихвичките по просрочието. Та даже и да си живял 10 години в ипотекирано жилище за 20 години и те изхвърлят, ще продължиш да си плащаш и за останалите 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 1 rate down comment 3
lashov
преди 12 години
Абе продължавам да не разбирам за кво спорите :))Тия дето искат да живеят под наем - ми кой ви спира бе?? :)))Тия дето искат да си напазарят апартаментче - ми кой ви спира бе??? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 4 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Съгласен съм. За да спестяваш, трябва да си наложиш желязна финансова дисциплина, а това не е никак лесно. Готовите пари изкушават - хайде един шопинг тур из моловете, хайде една екскурзийка, хайде нова кола... И парите заминават. Докато при ипотеката е ясно - всеки месец автоматично ти теглят определена сума от заплатата и трябва да се оправяш с останалите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Смисълът за апартамент на кредит е индивидуален. Ако може да погасиш кредита за под 10г. определено е по добре да купиш вместо да живееш под наем. Сметката със спестяването е много трудна в предвид, че повечето хора когато има да плащат кредит заделят повече пари. Отколкото когато имат сериозни спестявания, говоря от личен опит - при 20-30 хил. евро в банката живееш някак по на широко.Другото е, че в момента ГПР по ипотечен кредит има и за под 8%. А повечето хора, които взимат много дългосрочни кредити са често с преференциални условия - например защото са служители на банката - ГПР от 4-5% е напълно постижим в такъв случай. Аз лично смятам, че елементарния начин за избор между наем и покупка е разходите(сметнати с ГПР) да се сравнят със стойността на наема. При По-нисък наем - живееш под наем, по-нисък ГПР - купуваш.За статията - мътрви активи са тези, който не се използват и не носят доход. Собственото жилище за живеене си е богатство, което над 60-70г възраст е безценно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 2 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Отговарям ти три пъти, защото има ограничение в дължината на отговора.Именно - елементарни изчисления.Вноската при ипотечен кредит за 30 години за необзаведен апартамент е точно 3 пъти по-голяма от месечния наем за същия, напълно обзаведен апартамент.Ако на теб спестявания от 50 000 Евро ти се струват "нищо" - твоя работа.И да ти кажа, като слагаш по много въпросителни и удивителни, това не прави съобщението ти по-смислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 3 rate down comment 1
forum_rookie
преди 12 години
Уважаеми Voldemor, не проследих полемиката Ви с Crux (много мнения станаха под тази статия), но във Вашата логика "плащаш и имаш нещо, или плащаш и нямаш нищо" нещо куца в частта и, когато става дума за плащане с ипотечни вноски. Ако ипотеката е, да кажем, за 20 г., плащаш 240 вноски и "имаш нещото" чак след това. Ако, пази Боже, престанеш да можеш да плащаш месечните вноски, губиш "нещото". А вече направените ипотечни вноски са изиграли ролята на месечен наем, но по скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 1 rate down comment 2
Voldemor
преди 12 години
Явно сериозно съм навлезнал в болното ти място, щом на три пъти ми отговаряш!!!! Конкретни примери има много, включително и примери, когато наследяваш милиони и ги пропиляваш в *** и недалновидни инвестиции. Но в случая е важно едно - РАЗЛИКАТА - тази разлика между наем и ипотечна вноска толкова ли е голяма??? Инвестицията в недвижимост толкова ли е краткосрочна??? Елементарни изчисления колега!!! И освен това, елементарна логика - плащаш и имаш нещо, или плащаш и нямаш нищо????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Поправка: Г-н Боян Иванчев явно също го усеща. И не само... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"Ricco, направо ми четеш мислите"Ами възможно е... :) Но все пак, предполагам, че и двамата усещаме набиращия сила вятър на промяната. Вятър, в който се усеща един стар и същевременно позабравен аромат - ароматът на щастието. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още