IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

- Вие сте преживял ада да стоите пред борсов монитор 15 години, какво правехте и защо се отказахте от дилърството?

През 1993 г. започнах като брокер на  23 г. във великата ФБК София. Тогава сделките се правеха в кръчми, барове и на улицата. Всичко беше за първи път. До 2000 г. най-голямата единична сделка на ПБФБ беше моя с акции на София Банк. Участвах в превземането на БЗК АД като купувах акции от Съюза на глухите и научно техническите съюзи. Правих една от първите приватизационни сделки с Брейди облигации - фабриката за ски в Чепеларе. Това бяха щастливи години. От този период ми липсва Жоро Башикаров - Бог да го прости!

След това правих FX, и в някои от дните в дилинга почвахме водката от десет сутринта... После беше Хеброс Банк, 11 септември и суапа на министър Велчев. Тогава за половин година увеличих и current yield-a на портфейла на банката и оставих около 5 млн. долара unrealized capital gain. Междувременно се забих с мотора в една полицейска кола. Шефът на банката - индиецът - ме излъга за премия от 100 000 долара и тогава ударих моя "стоп лос" и затворих позицията "дилър". Слава на Бога, че се откачих от лудостта на дилинга, за което ми помогна и жена ми - Мариана Тодорова.

- А после?

После сам играх на БФБ в най-добрия период за около 3 години и преподавах на студенти, карах ски, играех тенис.

- Мнозина завиждат на направилите успехи, без значение дали спортни, бизнес, семейни и т.н. Може ли завистта да е градивна и защо често се случва хората да завиждат, без да могат да издържат на стреса и натоварването, което упражнява успелият?

Завистта не е български феномен, другите народи също са завистливи. При нас, според Иван Хаджийски, тя е резултат на опростените условия на живот (които продължават и днес близо 100 г. след И. Хаджийски) и отдаването на успеха на случайност и връзки, а не на умения, знания, издръжливост. Колкото по-сложен и урбанизиран е професионалният живот, толкова по-малко завист има. Сега се признава само видимото, а не мощта на интелекта.

В семеен, личен план завистта разрешава душевния дискомфорт или когнитивния дисонанс. Завистливите хора са обикновено много нещастни и те искат да вярват, че и другите са нещастни, изневеряват, мъжете по правило бият жените си и т.н., за да разрешат душевния си дискомфорт и така да избягат поне за малко от ада на собственото си нещастие.  

- Като говорим за "успелия", кога нашият успех се превръща в нашия провал?

Когато забравим ценностите от Библията и когато не сме в състояние да разберем, че вече имаме девиантно поведение.

- Казвате, че някои дори хиляда лева да откраднат не могат да спят с месеци, а други крадат милиони и лъжат наляво и надясно и пак спят спокойно. Когнитивният дисонанс ли е причината или има и друго обяснение?

За ценностната система на един човек кражбата на хиляда лева ще доведе до дискомфорт, а за друг когнитивният дисонанс вероятно ще настъпи едва при много тежко нарушение на възприетите норми - например убийство.

- В момента сте преподавател по Поведенчески финанси във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Какво включват поведенческите финанси, за кого са полезни те?

Поведенческите финанси изучават ирационалното поведение, склонностите и систематичните грешки, допускани  от психично здрави индивиди при управление на пари и богатство. Те са полезни за всеки, който иска да преодолее зависимостта си към ирационалното поведение и да постигне по-добри резултати в икономическата си дейност. В по-широк смисъл Поведенческите финанси могат да ни направят по-щастливи.

- Считате ли, че в България е време  да има успех професията личен финансов консултант? В крайна сметка всеки човек не може да придобие нужната финансова култура и вероятно е по-евтино да си плати, отколкото да прави едни и същи грешки в семейния си бюджет отново и отново. (Не включвам кредитните, застрахователните и  инвестиционните консултанти, а по-общ консултант, покриващ и тези области, но фокусиран силно върху  семейните бюджети.)

Кризата изяде много от парите на богатите в България и ги накара да търсят съвети от професионалисти. Но все още  е рано. При най-ценното, което имаме - здравето - богатите искат съвет, само когато има проблем, т.е. те са ирационални и  неграмотни за най-важното. Тези, които дават такива съвети, трябва да са истински професионалисти и да искат много високо заплащане. Или по-добре да не съветват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

101
rate up comment 1 rate down comment 3
stefi
преди 12 години
RE : същността на интервюто е така наречения "стоп лос на щастието" -----------------------------това е безусловно , но само на пръв поглед!На пръв поглед дори интервюто е обективно , но пак само на пръв поглед.Задаваш ли си въпроса-защо точно този човек ще те съветва как да избегнеш загуби (все пак Инвестор не а "социално" място) - че той преподава поведенчески Финанси - не е алтруист - т.е. ПРОДАВА нещо на хора които са си купили правото да го слушат..........а на тези които нищо не са купили-на тях или няма да им каже нищо,или ще им каже нещо което ........няма да върши много работа.----------НА Пазарите има ТРИ вида стоп-лос - на продавачите,на купувачите и ???Пазар не се прави от продавачи и купувачи - трябва някой който да поддържа пазара- т.е. да го засилва и да го спира - важен е неговия "стоп-лос" - а Неговият стоп-лос се задейства през 2008 - дали вече не е време за профити пак ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 6 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Ricco, направо ми четеш мислите:) Много ми харесва синтезирането и дори разширеното изводче от материала. Едва ли можеше да се каже по-добре.същността на интервюто е така наречения "стоп лос на щастието" - т.е. границата, до която човек изпитва удоволствие от това което прави (пък било то и пари) и отвъд която става роб на това, което прави и което (вече) не му носи удоволствие. И въпреки, че не му носи удоволствие той продължава да го прави залъгвайки се или с това, че преди му е носело удоволствие или с това, че и другите правят така или с други оправдания. И забравя, че все пак, НАИСТИНА, всичко се прави за едното щастие. А човек е конструиран така, че щастието минава само и единствено през сетивата му ("Всички трудове на човека са за гърлото му"), а не през абстрактни понятия като размера на банковата му сметка или активите му на борсата. За това иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 6 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
"Иначе, ако се погледне от какво страда най много икономиката на БГ - липса на добър бизнес климат, корупция, беззаконие, липса на образовани професионални кадри, отделният Българин, НЕ ДЪРЖАВАТА, би трябвало да се замисли и да разбере, че НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ Е В САМИЯ НЕГО - да се образова и да престане да краде и да започне да работи С другите, а не срещу всички останали. Тогава, ще има за всички поне човешки минимум и ще изчезне, дай боже, тази патологична обсебеност, да се трупат "мъртви активи" Ама нали сме в омагъосан кръг, няма да е лесно.."Много ми хареса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 5 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Иначе, ако се погледне от какво страда най много икономиката на БГ - липса на добър бизнес климат, корупция, беззаконие, липса на образовани професионални кадри, отделният Българин, НЕ ДЪРЖАВАТА, би трябвало да се замисли и да разбере, че НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ Е В САМИЯ НЕГО - да се образова и да престане да краде и да започне да работи С другите, а не срещу всички останали. Тогава, ще има за всички поне човешки минимум и ще изчезне, дай боже, тази патологична обсебеност, да се трупат "мъртви активи" Ама нали сме в омагъосан кръг, няма да е лесно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 3 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Така сме в омаг'ъосан кръг - като икономиката не расте, няма достатъчно за всички, като няма достатъчно за всички, най-нахалните и примитивните прибират лъвския пай, за другите - К., като е така, ние другите да не сме будали - няма особен смисъл да се работи почтено, ще крадем, щото всички го правят. Е, ама икономиката та ка няма да порастне. Пак сме в началото.Иначе, за жилищата - в 95% от времето и почти навсякъде по света те са се доказали като ниско рискова и добра ДЪЛГОСРОЧНА инвестиция. Нищо лошо в това, че хората искат известна сигурност - човешко е. Само, ако преинвестираме сами участвуваме в създаването на икономически балони, а те се пукат рано или късно, и после боли много...Тоест мерете си хапките!От друга страна, ако парите ми не са на сигурно в банката, аз бих разпределил риска си - част в имоти, част в банката, част на борсата. 100% сигурност никъде няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 5 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Статията не е нито оригинална, нито лоша - човекът е чел, очевидно, но няма някаква своя мисъл.Май става дума за това всеки да си премерва хапките в живота, да не му заседне. Българите след много години нямане в социализма, решиха, че със "демокрацията" трябва да заживеят материално като хората на запад и то, много бързо. Първо, бързо това не става, а още по- не става, защото социализма научи хората на мързел и наготово, на фалшива сигурност и на корупция. Ето ти сега не свобода, ами слободия като резултат. В тази нефункционираща държава, заради корупцията и беззаконието не се създават богатство и работни места/заплати. Хората твърде малко варват, че с честен труд може да се живее нормално (екзестенциален минимум дори).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Българите сме много богати с мъртви активи - в София жителите са с над 90% собствени жилища. И ги тътрузим до гроба си, като те убиват в изключително голяма степен предприемчивостта ни. Защото сме смазани от мъртвия актив, който изпива силиците ни всеки ден и ни кара да си мислим: "Каквото ще да става, нали имам покрив над главата."Ако става въпрос за Второ жилище, бих се съгласил, но за основно не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Добра статия ! Ще си я запазя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 9 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 12 години
Няма такова нещо, като "опростен заем"...длъжникът винаги си плаща, по един или друг начин, а нашето законодателство защитава кредитора в максимална степен...за жалост, познавам няколко човека с имоти изнесени на публична продан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 7 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Всъщност огромният брой неизползваните жилища изкуствено оскъпяват малкото използвани жилища.. което в крайна сметка води до неефективна икономика. Хората, фирмите, магазините имат много по-големи разходи по настаняването отколкото ако всички жилища се използват ефективно. Тези разходи се калкулират в цените на стоките и услугите. Вместо парите да отиват за заплати отиват за скъпи имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още