IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

- Вие сте преживял ада да стоите пред борсов монитор 15 години, какво правехте и защо се отказахте от дилърството?

През 1993 г. започнах като брокер на  23 г. във великата ФБК София. Тогава сделките се правеха в кръчми, барове и на улицата. Всичко беше за първи път. До 2000 г. най-голямата единична сделка на ПБФБ беше моя с акции на София Банк. Участвах в превземането на БЗК АД като купувах акции от Съюза на глухите и научно техническите съюзи. Правих една от първите приватизационни сделки с Брейди облигации - фабриката за ски в Чепеларе. Това бяха щастливи години. От този период ми липсва Жоро Башикаров - Бог да го прости!

След това правих FX, и в някои от дните в дилинга почвахме водката от десет сутринта... После беше Хеброс Банк, 11 септември и суапа на министър Велчев. Тогава за половин година увеличих и current yield-a на портфейла на банката и оставих около 5 млн. долара unrealized capital gain. Междувременно се забих с мотора в една полицейска кола. Шефът на банката - индиецът - ме излъга за премия от 100 000 долара и тогава ударих моя "стоп лос" и затворих позицията "дилър". Слава на Бога, че се откачих от лудостта на дилинга, за което ми помогна и жена ми - Мариана Тодорова.

- А после?

После сам играх на БФБ в най-добрия период за около 3 години и преподавах на студенти, карах ски, играех тенис.

- Мнозина завиждат на направилите успехи, без значение дали спортни, бизнес, семейни и т.н. Може ли завистта да е градивна и защо често се случва хората да завиждат, без да могат да издържат на стреса и натоварването, което упражнява успелият?

Завистта не е български феномен, другите народи също са завистливи. При нас, според Иван Хаджийски, тя е резултат на опростените условия на живот (които продължават и днес близо 100 г. след И. Хаджийски) и отдаването на успеха на случайност и връзки, а не на умения, знания, издръжливост. Колкото по-сложен и урбанизиран е професионалният живот, толкова по-малко завист има. Сега се признава само видимото, а не мощта на интелекта.

В семеен, личен план завистта разрешава душевния дискомфорт или когнитивния дисонанс. Завистливите хора са обикновено много нещастни и те искат да вярват, че и другите са нещастни, изневеряват, мъжете по правило бият жените си и т.н., за да разрешат душевния си дискомфорт и така да избягат поне за малко от ада на собственото си нещастие.  

- Като говорим за "успелия", кога нашият успех се превръща в нашия провал?

Когато забравим ценностите от Библията и когато не сме в състояние да разберем, че вече имаме девиантно поведение.

- Казвате, че някои дори хиляда лева да откраднат не могат да спят с месеци, а други крадат милиони и лъжат наляво и надясно и пак спят спокойно. Когнитивният дисонанс ли е причината или има и друго обяснение?

За ценностната система на един човек кражбата на хиляда лева ще доведе до дискомфорт, а за друг когнитивният дисонанс вероятно ще настъпи едва при много тежко нарушение на възприетите норми - например убийство.

- В момента сте преподавател по Поведенчески финанси във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Какво включват поведенческите финанси, за кого са полезни те?

Поведенческите финанси изучават ирационалното поведение, склонностите и систематичните грешки, допускани  от психично здрави индивиди при управление на пари и богатство. Те са полезни за всеки, който иска да преодолее зависимостта си към ирационалното поведение и да постигне по-добри резултати в икономическата си дейност. В по-широк смисъл Поведенческите финанси могат да ни направят по-щастливи.

- Считате ли, че в България е време  да има успех професията личен финансов консултант? В крайна сметка всеки човек не може да придобие нужната финансова култура и вероятно е по-евтино да си плати, отколкото да прави едни и същи грешки в семейния си бюджет отново и отново. (Не включвам кредитните, застрахователните и  инвестиционните консултанти, а по-общ консултант, покриващ и тези области, но фокусиран силно върху  семейните бюджети.)

Кризата изяде много от парите на богатите в България и ги накара да търсят съвети от професионалисти. Но все още  е рано. При най-ценното, което имаме - здравето - богатите искат съвет, само когато има проблем, т.е. те са ирационални и  неграмотни за най-важното. Тези, които дават такива съвети, трябва да са истински професионалисти и да искат много високо заплащане. Или по-добре да не съветват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

81
rate up comment 7 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Bertram, тук изобщо не обсъждаме случая, в който някой има готова сума пари и решава да си купи жилище. Това е напълно нормално и всеки би го направил. Такива обаче са единици. Огромното мнозинство трябва да теглят кредит. И тука идва огромното набутване. Условията по ипотечните кредити в България са много тежки. ГПР е близо 10%, отделно банката може едностранно да си променя лихвения процент, когато и скимне. Също така може във всеки един момент да направи кредита предсрочно изискуем, дори да си бил абсолютно изряден платец. При подобни условия и при цените на жилищата и нивата на наемите в момента най-изгодното решение е да живееш под наем.Ако се бях подлъгал да си купя жилище с ипотека през 2007-а, както направиха сума ти колеги и познати, сега щях да съм горд собственик на тристаен, купен за 100 000 Евро с 30-годишна ипотека, чиято стойност към момента би била 60 - 65 000. Несъмнено изгодна сделка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 2 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
Да, за едни са мъртви активи, но за други са активни пасиви. Каквото дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Не са би трябвало да могат да се ползват за обезпечения на кредити , не е нормално да не могат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 2 rate down comment 1
derk
преди 12 години
Жилищата, ако не се използват за живеене (даже и в някои случаи и тези) не са мъртви актива, а пасиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 11 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Браво на Мариян за материала. Доста интересни въпроси повдига, но темата е огромна, а г-н Иванчев използва доста 'засукани' чуждици, които ако не друго може да объркат читателите. Честно да си кажа не мога да схвана точно какво се опитва да ни убеди Иванчев, но като цяло е интересно. Май малко си е повярвал повече отколкото е нужно, но по хамерикански така трябва :)До колегата Crux - пич гледаш едностранно на нещата. Има хора, които имат спестени пари и за тях е абсолютно неразбираемо защо да не си купят жилище, а да живеят под наем при положение, че спестяванията им могат да бъдят изядени ако не за месеци то за година-две от някоя криза. За последние 15 години в България имахме един обир на спестявания от ДС мафията (банките 96-97), яка инфлация, як балон в имотите, як балон на БФБ. Познавам няколко човека, които 96 имаха спестени пари за по 2 апартамента, а сега нямат нищо (нито апартаменти нито пари).. така, че монетата винаги има две страни. Става малко гроздето е кисело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Мариян вероятно е сложил това заглавие за да предизвика интерес към интервюто, но така е отместил фокуса и както личи от коментарите мнозина са се подвели от това и от единия параграф, в който се говори за жилища. Всъщност обаче, същността на интервюто е така наречения "стоп лос на щастието" - т.е. границата, до която човек изпитва удоволствие от това което прави (пък било то и пари) и отвъд която става роб на това, което прави и което (вече) не му носи удоволствие. И въпреки, че не му носи удоволствие той продължава да го прави залъгвайки се или с това, че преди му е носело удоволствие или с това, че и другите правят така или с други оправдания. И забравя, че все пак, НАИСТИНА, всичко се прави за едното щастие. А човек е конструиран така, че щастието минава само и единствено през сетивата му ("Всички трудове на човека са за гърлото му"), а не през абстрактни понятия като размера на банковата му сметка или активите му на борсата. За това иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 6 rate down comment 0
nezaetoime
преди 12 години
В България е изключително популярно преподавателите да използават сложни, чужди и неясни думи и изречения с неясна конструкция, правейки се на умни и много учени. В САЩ такова нещо няма. Това е признак на примитивизъм и изостаналост. Жал ми е за студентите на този преподавател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 3 rate down comment 2
lashov
преди 12 години
Ти пещерняшкия манталитет от кроманьонците ли го прихвана ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
До Инвестиращ /пост 44/ -Браво! Много точно казано, даже има и смисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 7 rate down comment 4
sillyboy
преди 12 години
Еххх Пламенов, ми те и кроманьонците са били с покрив уе мой чоеловек !!! И те са си имали пещери където да не ги брулят ветровете ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още