IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли ДФ Стандарт инвестмънт консервативен да фалира?

Цената на дял във фонда се е стопила с 99,5% от началото на годината

12:17 | 04.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Може ли ДФ Стандарт инвестмънт консервативен да фалира?

Цената на дяловете на ДФ Стандарт инвестмънт консервативен се понижи за един ден с 97,2% до 0,0439 лв. за дял на 4 април 2012 г., показва информация в уеб сайта на дружеството.

Спадът от началото на годината е с 99,49% или 196 пъти, което прави фонда кандидат за първия фалирал у нас.

Може ли договорен фонд да фалира?

Investor.bg направи детайлна проверка на този въпрос и отговорът е, че може.

Как точно става това? В случая на ДФ Стандарт инвестмънт консервативен фонд, той е приел поръчка от УПФ Бъдеще, с която пенсионния фонд си тегли вложенията.

Поръчката за обратно изкупуване от УПФ Бъдеще до ДФ Стандарт Инвестмънт Консервативен фонд е на стойност 427 925 лв. с дата 6 декември 2011 г.

Така фондът е фиксирал сумата, която дължи на вложителя си. Активите му обаче са неликвидни на фона на слабата търговия на БФБ-София, заявяват от УД Стандарт Асет Мениджмънт.

Резултатът е, че зад задължението от 427 925 лв. стоят все по-малко пари, тъй като притежаваните акции от ДФ Стандарт Инвестмънт Консервативен фонд се обезценяват бързо.

По последни данни на фонда 78,86% от активите му са в български акции, 19,51% в корпоративни облигации, 1,44% в пари и парични еквиваленти и 0,19% в парични средства, облигации и други.

Така на практика има теоретичен шанс фондът наистина да достигне до отрицателна нетна стойност на активите, тоест да фалира.

Как е могла да се избегне опасността от фалит?

Управляващото дружество е можело да не приема поръчката за обратно изкупуване от УПФ Бъдеще със следните основания от устава на фонда:

- когато на регулиран пазар, на който повече от 20 на сто от активите на Договорния Фонд се котират или търгуват, сключването на сделки е прекратено, спряно или е подложено на ограничения - за срока на спирането, или ограничаването;

- когато не могат да бъдат оценени правилно активите или пасивите на Договорния Фонд или Управляващото дружество не може да се разпорежда с активите на Фонда, без да увреди интересите на притежателите на дялове – за срок докато трае невъзможността;

- от момента на вземане на решение за прекратяване на Договорния Фонд – до приключване на процедурата;

Тоест поръчката на УПФ Бъдеще не е трябвало да бъде приемана, а е трябвало да се вземе решение за прекратяване на фонда и вложителите да чакат осребряване на активите и разпределяне на ликвидационен дял.

Липсват данни за текущия портфейл на ДФ СИ Консервативен фонд, както и каква част от задължението в размер на 427 925 лв. към УПФ Бъдеще е изплатена до момента, за да може да се направи точна сметка дали активите на фонда ще станат отрицателни.

Към днешна дата активите на фонда са 509,12 лв. Това е 4 000 пъти по-малко от 2,04 млн. лв. на 11 юни 2010 г. например.

Свързани компании:

Стандарт Инвестмънт Консервативен Фонд(DFSCIF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Борса
преди 12 години
Що за консервативен фонд с близо 80% инвестиции в акции? Ами това си е чист високорисков фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още