IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ става все по-неатрактивна и за малките, и за големите инвеститори

Все повече инвеститори гледат към чуждите пазари, които са по-ликвидни и се представят добре, коментира Галя Зайцева от София интернешънъл секюритис

16:43 | 04.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БФБ става все по-неатрактивна и за малките, и за големите инвеститори

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, отстъпи с 0,2% в днешната сесия до ниво от 308,63 пункта при оборот от 135 хил. лв., като от началото на седмицата е на минус 0,1%.

BG40 се понижи с 0,4% до 103,71 пункта, BGTR30 спадна с 0,5% до 254,14 пункта, а единствено BGREIT се покачи - с 0,5% до 62,67 пункта.

„Като цяло и днешната сесия на БФБ не разчупи тенденцията на слаби обороти и ниска активност през последните седмици“, заяви за Investor.bg Галя Зайцева*, брокер в София интернешънъл секюритис АД

„По-високо търсене имаше при компенсаторните инструменти и по-специално жилищните компенсаторни записи. Като обем изтъргувани инструменти прави впечатление сделката с акциите на Холдинг Варна. Търговията с акциите, включени в Сегмент Premium бе много, много слаба (43 хил. - бел. ред.)“, коментира тя.

„БФБ става все по-неатрактивна и за малките, и за големите инвеститори. Няма и достатъчно корпоративни събития, които да раздвижат инвеститорския интерес. За съжаление все повече инвеститори гледат към чуждите пазари, които са по-ликвидни и се представят добре от началото на годината. Прекалено оптимистично е да разчитаме, че активността ще се покачи по време на летния сезон“, каза брокерът.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 1,512 млн. лв., благодарение основно на прехвърляне на 4,5% от капитала на Холдинг Варна на стойност 1,262 млн. лв. при спад в цената от 8,4%.

Като изключим тази сделка с най-голям оборот бяха три АДСИЦ: Експат Бета (+2,9%) – 57 хил., ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя (2,4%) – 43 хил. и Адванс Терафонд (-0,6%) – 28 хил. Още само при 4 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 49 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 13/26, а при 10 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на ОЦК (+20%), а с най-голям спад са книжата на Параходство Българско речно плаване (-9%).

Днес стана ясно, че вече са издадени изпълнителни листове за неплатените заплати на половината от металурзите в ОЦК. Работниците се готвят за общоградско шествие утре и за преместване на протестите в София, ако исканията им не бъдат изпълнени. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
THE TRADER
преди 12 години
Колкото по-неатрактивна става борсата ни, толкова дъното е по-близо! А след това всеки знае какво предстои!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още